Savčenková Kyjevu: Zastavte válku na Donbasu, nebo dostanete do zubů!

Naděžda Savčenková


– rp –

25. června 2018  PravníZprávy
<< VIDEO >> Pokud nezastavíte válku na Donbasu, tak dostanete do zubů jak ze Západu, tak i z Východu, prohlásila Naděžda Savčenková v soudní síni.

 

 
Poslankyně ukrajinské Nejvyšší rady Naděžda Savčenková je obviněna z přípravy teroristických útoků. Ve své řeči před soudem uvedla, že neplánovala žádné teroristické útoky a další kruté zločiny, jako jsou jí přisuzované například bombové útoky ve školách a v mateřských školách, z toho ji obviňuje ukrajinská Generální prokuratura (GPU).

“A nebylo ani o takových věcech diskutováno, všechno, o čem se diskutovalo, bylo lidové povstání, byla to změna moci, byla to vůle lidí,” tvrdí Naděžda Savčenková.

„To se snaží pouze podstrčit lidem, že jde o  společnost, která plánovala útoky na dětské domovy, školky a tak dále … Víte na Majdanu také měli spoustu výbušnin a hodně zbraní. To je jedna věc, když se na něco připravovali, a druhá věc, kdy přijde čas a zbraně se použijí. Přijde čas a události z Majdanu se budou také řešit na soudních dvorech […], když vzali do ruky zbraně, tak já jsem si vzala lékařskou brašnu a šla jsem poskytovat lékařskou pomoc, ” řekla Savčenková.

Naše vlast rychle sílila a neohrožuje ji tolik nebezpečí , ale jak si mnozí myslí, že dále poroste a může vše získat, tak Savčenková připomněla jak dopadlo kozácké povstání.

„Ano, velmi děsivé, ale pokud nechtějí rozbít stát, nepřestanou dusit lidi, pokud nezastaví tuto válku, tak dostane Kyjev do zubů ze Západu i z Východu, ten oficiální Kyjev, který tvrdí, že má moc,“ uzavřela Savčenková.

V roce 1648 došlo po několika menších bouřích na Ukrajině k velkému kozáckému povstání, které vzešlo ze Záporožské Siče a které vedl Bohdan Chmelnický. Tomu se podařilo ve spojenectví s krymskými Tatary v několika bitvách porazit polská vojska, což vedlo ke vzniku Kozáckého hetmanátu, který je obvykle vnímán jako předchůdce Ukrajiny. Poražen byl ovšem už v roce 1651 v bitvě u Berestečka. Chmelnického povstání bylo provázeno protižidovskými pogromy, ale také vražděním Poláků, zejména šlechticů.

V Polsku docházelo k vnitřním rozbrojům a svoji úlohu sehrálo i vzepětí porobených národů, zejména na Ukrajině. Při dělení Polska v letech 1772–1795 byla k Ruskému impériu připojena i většina pravobřežní (střední a západní) Ukrajiny kromě Haliče a Bukoviny, jež získala habsburská monarchie (1772). Ukrajina ovšem ztratila i jen náznak jakékoliv autonomie, zejména po zániku Záporožské Siče roku 1775.

Podle úřadu generálního prokurátora plánovala Savčenková teroristické útoky v budově parlamentu a ve vládní čtvrti. 23. března byla zatčena na dva měsíce.

Generální prokurátor Jurij Lucenko řekl, že vyšetřování poslankyně Savčenkové má být ukončeno v následujících měsících.