Střípek ze “života” na jihovýchodě Ukrajiny

transport “200” = transport padlých

11. 6. 2018, Ďouba, zdroj: News-Front, video – titulky

Těla mrtvých diverzantů padlých pod Pisky (Doněck, SZ okraj) předána ukrajinské straně, 18+

Ostřelování Donbasu pokračuje, zesílilo po otevření Krymského mostu a jsou obavy, že v době fotbalového MS může dojít k širokému útoku na samozvané republiky DLR a LLR. V nedávné “Přímé lince s V. Putinem” byla tato obava obsahem jedné z otázek. V. Putin odpověděl, cit.:

“Jestli se to stane (masivní útok ukrajinských ozbrojených sil na Donbas – pozn. překl.), myslím, že to bude mít velmi těžké následky pro ukrajinskou státnost celkově”. Co tím přesně myslel, o tom se teď vzrušeně dohadují v Kyjevě (více např. v pořadu “60 minut” zde, v ruštině).

Český občan má o současném životě na Donbasu jen velmi málo zpráv. Zde je jedna kratičká z dneška, střípek v nekonečné mozaice, která se skládá od roku 2014 (pamatujete ještě, jak prezident Ukrajiny P. Porošenko voličům sliboval ukončit boje na Donbasu do jednoho týdne?!):

titulky: Ďouba NR

Rozšiřující učivo k videu:
DRG = Диверсионно – разведывательная группа (ДРГ) = Diverzně – průzkumná skupina
UOS =  Управління оперативної служби (Міністерство внутрішніх справ України) = Kancelář operační služby (Ministerstvo vnitra Ukrajiny)
“200” (dvuchsotyj, двухсотый) = vojenský kód označující mrtvé (5 x “200” = 5 mrtvých), “300” (trjochsotyj, трёхсо́тый) = zraněný

vyznačena je oblast Pisky. Všimněte si, že v mapě “Mapy.cz” je šedou barvou vyznačena i dělící linie mezi Ukrajinou a “ORDLO” (Oddělené oblasti Doněckého a Luhanského regionu, Отдельные районы Донецкой и Луганской областей)