David Rath překonal zázrak ze svatby v Káni galilejské, kde Ježíš proměnil vodu ve víno, když on sám po svém jmenovci Davidu Caperfieldovi změnil víno v sedm milionů v krabici…

Břetislav Olšer
10.7. 2018   Rukojmí
Nastal už čas si uvědomit, že jsou pryč doby po roce 1989, kdy se zhaslo, aby se mohlo líp krást. Dnes jsme na špičce EU v ekonomickém růstu a bezkonkurenční od Kalouskovy ztracené éry ve vybírání daní. Proto je třeba si připomenout nedávné české kmotry, zloděje a podvodníky. Začněme aktuálně MUDr. Davidem Rathem.Pan doktor Rath si za přijímání úplatků a manipulování s veřejnými zakázkami odsedí osm a půl roku. Krajský soud v Praze tak ve středu 27. června 2018 podruhé uznal Rathovu vinu. Verdikt není pravomocný, bývalý politik se proti němu odvolal již v úterý; odvolání ale nemůže být platné, když ho podal proti soudem ještě nevyřčenému rozsudku (viz Rath dostal trest 8,5 roku. Proti verdiktu se odvolal den před jeho vynesením).

Bylo nebylo, když byl šéflékařem záchranné služby Asociace Samaritánů v Kralupech nad Vltavou. Kromě soukromé ambulantní praxe byl jednatelem dvou firem. V letech 1998-2005 vykonával funkci prezidenta České lékařské komory. Od listopadu 2005 do září 2006 byl ministrem zdravotnictví…

„Ten dnešní rozsudek, který před pár minutami zazněl, je rozsudkem na přání prezidenta republika. Tlačil na soudy, tlačil na soudce, vyhrožoval soudcům,“ uvedl dále Rath a vytáhl rudé trenýrky – maketu těch, které dříve zavlály nad Pražským hradem. Proces podle něj provázela porušování ústavních principů presumpce neviny a nezávislosti soudu.

S Milošem Zemanem prý býval dříve kamarád, pak se však rozešli ve zlém a stanuli „v opačných táborech“. Rath tak přičítá údajné Zemanovo vměšování do své kauzy prezidentově mstivosti. Ukázka Rathova zcela deformovaného duševního stavu… Nedivme se; po pěti letech jeho více než stohodinových projevů jeho obhajoby. To by zblbnul každý…

Vraťme se ale na začátek deRathizace; 14. května 2012 byl zatčen David Rath. Předal policii vše, co u sebe měl, včetně pětiranného revolveru a teleskopického obušku. Jen krabici, v níž, jak se později ukázalo, bylo sedm milionů korun, vydat odmítal. Policisté proto poslance znovu důrazně vyzvali, ať jim krabici od bot vydá, nebo budou muset použít donucovací prostředky. Rath tvrdil, že na návštěvě u Kateřiny Pancové(nyní Kottové) a Petra Kotta dostal krabici s vínem a k jeho úžasu byly uvnitř místo lahví miliony; sedm českých v krabici….

„Dobře, ale víte, že mám poslaneckou imunitu,“ řekl Rath kriminalistce, která mu však odvětila, že to zadržení nebrání. Hejtman se okamžitě začal bránit, že o přijetí jakéhokoli úplatku neví. Pohotově začal vysvětlovat, že v krabici, kterou nese, je víno od kolegyně. „Tak víno to nebude,“ konstatovali policisté, když box otevřeli.

„Ježiš, to je zajímavé,“ divil se Rath a pokoušel se o projevy nevolnosti. Podle policie to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Další policisté si došli pro ostatní podezřelé. Odposlechy z domu Kotta a Pancové naznačují, že dvojice si byla vědoma, že se u jejich dveří někdy může objevit policie. „URNA, nic nedělej, nic nedělej,“ prohlásil Kott směrem k Pancové, když spatřil černé uniformy před domem. „Tak jsme v prdeli,“ uvědomila si jeho družka.

Poslanec a hejtman Rath putoval do vazby. Byl obviněn z přijetí úplatku. Policie začala stíhat i další lidi, mimo jiné právě i exposlance ODS a bývalého šéfa středočeské VZP Petra Kotta, ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a šéfy dvou stavebních firem. V březnu 2013 policie navrhla Ratha a dalších deset lidí obžalovat.

Klíčovými důkazy obžaloby jsou zejména odposlechy. Když je soud při hlavních líčeních přehrával, ukázalo se, že zachytily například šustění peněz při přepočítávání. Legendární se také stala pasáž, kdy se debata obviněných točí kolem „hezkých, žlutě pěkných penízcích“.

Podle přehraných odposlechů se Rath s Pancovou dokonce o možném zatčení bavili. „Říkám si, tak u mě by to bylo složitější, mám imunitu. Ale u tebe to můžou udělat zejtra,“ přemítal poslanec. Rath během soudních jednání vysvětloval, že v odposleších jsou zachycené pouze trapné řeči, žerty, případně hovory vytržené z kontextu. V průběhu let Rath nabídl několik verzí, jak se miliony do krabice od vína dostaly.

Zpočátku nařkl policii, že mu krabici s penězi v nestřežený okamžik při zadržení podstrčila místo krabice s vínem. Letos v březnu zase před soudem vyslovil domněnku, že peníze patřily sociální demokracii; Pancová totiž údajně sháněla sponzory ČSSD na volby. Krabice s vínem a penězi tak prý mohla omylem zaměnit. „Já to říkám od začátku, nevěděl jsem, co je obsahem té krabice. Byl jsem přesvědčen, že tam jsou lahve vína,“ trvá dodnes na svém exhejtman.

„Tak nám na to tata chňapli sexy Ratha…“ pomyslela si nadšená předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. A měla recht. Kdysi jsem napsal, že by bylo zapotřebí deRathisovat naši politickou scénu a ejhle; máme to tady. Kázal vodu a přitom pil sedmimilionové víno…? Presumpce neviny je na prvním místě, ovšem nacpat si sedm melounů do krabice od botů a dalších třicet milionů navíc pod podlahu, to je příběh retardované bytosti a ne proslulého metrosexuála, Ješity Ješitoviče a exhibicionisty, i když tvrdí, že “za tento komplot mohou podlaháři…”

Jako první však mohl odzkoušet jaké to je, být za mřížemi a dál pobírat poslanecký plat i s náhradami. Vězeň, nevězeň ve své vazební severočeské věznici v Litoměřicích, kde kdysi žil K. H. Mácha… Každopádně tak Rath pomohl Bémovi s Janouškem a dalším tunelářům, pro které nastal čas využít zmatek a zametat vše pod koberec včetně vyzmizíkování do ztracena… I přesto, že bylo litoměřické vězení jedno z nejpřísnějších. „Je to pád z nebeských výšin do pekla,“ říká výmluvně advokát Jaroslav Ortman.

Měl to zapotřebí? Po vystudování Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze působil postupně jako lékař v pražském IKEMu, Všeobecné fakultní nemocnici a Fakultní nemocnici Praha Motol. Mezi lety 1991-1994 byl členem Občanské demokratické strany. V roce 1995 spoluzaložil Lékařský odborový klub. O rok později zahájil jako společník a jednatel společnosti Paracelsum vlastní podnikání ve zdravotnictví. Byl šéflékařem záchranné služby Asociace Samaritánů v Kralupech nad Vltavou. V letech 2006 – 2013 byl v ČSSD…

Kromě soukromé ambulantní praxe byl jednatelem dvou firem. V letech 1998-2005 vykonával funkci prezidenta České lékařské komory. Od listopadu 2005 do září 2006 byl ministrem zdravotnictví… MUDr. David Rath měl prostě vše, nemusel ze svých legálně vydělaných peněz trpět nedostatkem. Půl milionu měsíčně snad stačí na život bez starostí. Pokud skutečně kradl, nechal se uplácet a korumpovat, pak je to hňup na entou, který si změnu z komfortního života v celu s mřížemi a jednou teplou vodou týdně statečně vykradl a zlodějsky zasloužil.

Jak se z tohoto šoku vzpamatuje, pokud se vše ukáže jako tragická pravda…? Z voňavého přepychu do vězeňského smradu, ponižování a ztráty absolutní moci se asi jen tak nevyhrabe. Kam se hrabe Mackův záhlavec. Asi by je teď měl rád každý den i s nášupem. Přišel o všechno – o teplý post hejtmana, hromady peníz, nebývalou moc nad lidmi, stranické posty a ještě by měl na triku, že snížil preference ČSSD na neúnosnou míru a tím zajistil současné vládě nevládě vládnout ještě dva roky, bez mimořádných voleb.

Není však světovou jedničkou. Bernie Madoff, král Wall Streetu a člověk, kterému svěřila své úspory většina boháčů světa, skoro padesát let svým klientům spravoval peníze a podváděl hvězdy showbyznysu, finančníky, šlechtu i uznávané vědce. Trvalo téměř půl století a Madoff stihl zpronevěřit 65 miliard dolarů. Dostal za to loni 150 roků vězení, což Davida rozhodně nečeká…

Je trik zametání pod koberec větším kouzlem, než čáry máry Davida Caperfielda? Nevím, jestli je kouzelnější, rozhodně však jde o iluzi, na rozdíl od reálné zametací korupce. Ani tento David však nedokázal to, co jeho jmenovec; proměnit galilejsky víno v sedm milionů, které fakticky byly a ještě náramně šustily. Bože, co jich za těch třiadvacet roků už šustilo a nejen v krabicích od bod a v počtu mnohem víc než je pitomých sedmi melounů.

Vezmeme to od Adama, tedy spíš od „kmotrů“ a vrchního zametačství. Jen si připomeňme ten politický mariáš Ovčákova; licitace, lepší sedma je sedma, kdy trumfy jsou červené… V mariáši jde o získání hodnotných listů, tedy o co největší počet desítek a es. Kromě toho boduje poslední zdvih a také každá dvojice svršků a králů stejné barvy…
Mostecká uhelná společnost, kšeft jak víno – zmařeno i připojení se k trestnímu řízení ve Švýcarsku – 12 mld. Kč, KARBON INVEST, Fond národního majetku a zvýšení kupní ceny KI z 2,25 miliard na 3,416 miliard… IPB „Dluhopisy“ – nepodáno odvolání proti rozsudku, podezření, že byl realizován vládní zájem zastavit trestní stíhání manažerů Nomury, bratru za 6 mld. Kč.

A pak ještě IPB „České pivo“ – zastaveno trestní stíhání, podezření, že byl realizován vládní zájem zastavit trestní stíhání manažerů Nomury, stálo nás ještě o miliardu víc, korupce při pronájmu stíhaček Gripen za 20 mld. Kč – odloženo, prodej akcií Český olej společnosti SETUZA – odloženo a tím další čtyři miliardy mínus, trestní stíhání manažerů ČEZ – zastaveno, DIAG HUMAN – odloženo, předpokládaná škoda cca 8 mld. Kč, daňové úniky za pár stovek milionů podnikatele Berana – zastaveno…

Vše zastínil v roce 2004 miliardář Zdeněk Bakala, co koupil skupinu Karbon Invest ovládající mimo jiné Ostravsko-karvinské doly a Českomoravské doly, čímž rovněž získal skoro 44 tisíc bytů v 547 bytových domech, tedy částku 1,7 miliardy Kč, cca 40 tisíc za byt. Byty ale prodal. Jak se pleská v mariáši; předposlední štych sebere strkací sedmou a poslední štych se získá trumfovou sedmou…

Nespokojení obyvatelé však opakovaně poukázali na to, že se uhlobaron zavázal pět let nepřevést byty na žádnou třetí osobu a v médiích rovněž slíbil, že je za sníženou cenu nabídne k odkoupení nájemníkům. Namísto toho je ale převedl na vlastní realitní společnost. Chování Bakaly uznal v únoru 2012 soud za gaunerské… Hráč závazek neuhraje a v tom případě hlásí „FLEK!“…

Kromě OKD získal i řadu rekreačních zařízení vesměs vysoké úrovně, vybudovaných z tehdejších fondů kulturních a sociálních potřeb, které ihned rozprodal. Mezi ně patří PERMON ve Vysokých Tatrách. Jaká by byla hodnota OKD, dokazují tržby za uhlí a koks v roce 2008 při těžbě 22 mil tun cca 125 mld Kč…? Není možné se proto divit, že Bakala je podle časopisu Forbes označen za 595. nejbohatšího člověka planety. navíc jediného vyučeného dámského krejčího na světě, co se stal uhlobaronem.

Získal i podíl v „objektivním“ časopise Respekt, vlastní podíl ve firmě Economia, vydávající další „nezávislé“ Hospodářské noviny. Byl rovněž sponzorem ostudné Černého plastiky Entropa v Bruselu. Skoro 30 milionů Kč věnoval politickým stranám trojkoalice – ODS, TOP 09 a VV. Kdo se odváží ho žalovat…? Durch za dva štychy… Pod který kouzelný koberec je navěky zametena jeho kauza…?

A máme rok 2009. Už pár měsíců se ministr obrany a bývalý místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) vyhýbá politické či manažerské odpovědnosti za dosud nevysvětlitelnou státní zakázku na audiovizuální služby, kterou pro české předsednictví EU v roce 2009 získala bez veřejné soutěže společnost Promopro. Během českého Vondrova předsednictví EU skutečně nebyl lakomý a vyplatil firmě Promopro 525 miliónů korun a část této sumy, 134,7 miliónu korun, šla na účet do Rakouska v deseti platbách. Moucha. Mariáš jede; každý flek zdvojnásobuje hodnotu daného závazku…

Rekonstrukce pražské čistírny odpadních vod měla být účelově předražena o tři miliardy korun, přičemž 500 milionů z této částky mělo směřovat právě do pokladny ODS. Poradce Knetig v odposlechu hovoří též o tom, že peníze mají být určeny pro Drobilovu politickou kariéru: “Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být prostě premiérem, tak on bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze… aby jinými slovy ta strana mohla být dál. A teď si samozřejmě říkám: Ano, není to správný… opravdu je to loupež za bílýho dne…” Hra končí vítězstvím vedoucího hráče nebo zabitím štychu…