Lavrov: Velká trojka EU souhlasí s vytvořením obchodu s Íránem bez využití dolaru

Lavrov: Velká trojka EU souhlasí s vytvořením obchodu s Íránem bez využití dolaru

© Sputnik / Nina Zotina

10.7.2018  Sputnik
Hlavní evropské země (Francie, Německo a Spojené království), které se účastní jaderných jednání s Íránem, se dohodly na udržení obchodu s Teheránem nezávisle na americkém dolaru, řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.


Evropské společnosti pod stoupajícím tlakem Washingtonu přerušují obchodní vztahy s Teheránem. Vzhledem k tomu, že většina transakcí se v současné době provádí pomocí amerického dolaru, firmy, které působí v Íránu, čelí potenciálním pokutám ze strany USA.

Podle Lavrova se rozhodnutí týká zejména malých a středních firem. Vysvětlil, že účastníci íránské dohody souhlasili s vypracováním opatření, aby ochránili podniky svých zemí před sankcemi USA.

„Všichni souhlasí s tím, že sankce jsou naprosto nezákonná a nepřijatelná politika, ovšem jen stěží se dá zcela změnit. Bude potřeba vynaložit hodně úsilí v hospodářské a politické sféře,” řekl ministr.

Minulý týden evropští zákonodárci schválili Evropské investiční bance (EIB), aby začala podnikat v Íránu v úsilí zachránit jadernou dohodu z roku 2015.

„Poskytneme EIB schopnost investovat do Íránu, pokud budou nalezeny vhodné projekty,” uvedl Siegfried Muresan, zákonodárce středopravé Evropské lidové strany.

„Íránská dohoda je pro evropskou bezpečnost dobrá,” řekl pro agenturu Reuters a odkázal se na dohodu podepsanou světovými mocnostmi v roce 2015.

– – –