Polsko posiluje ukrajinskou armádu (VIDEO)

– rp –
9.7.2018  KarpatiHírPrvníZprávy
<< VIDEO >> Vlaky naložené samohybnými houfnicemi ráže 122mm, tzv. Gvozdik směřují z Polska na Ukrajinu, přesunují se také po silnici, vše už je v pohybu na území Zakarpatské oblasti na Ukrajině.

Oficiální informace o neočekávaném přesunu vojenských vozidel se v ukrajinském tisku dosud neobjevily. Současně lze na základě videí zveřejněných na facebooku usoudit, že jde o samohybné houfnice nabídnuté Polskem ukrajinské armádě.

Informace o polské nabídce se objevily v květnu na polském portálu, ale v ukrajinském tisku se tato informace objevila omezeně.

Poláci začali vyřazovat tyto samohybné houfnice v loňském roce poté, co si polská armáda postavila vlastní samohybnou houfnici nazvanou Karab.

Samohybná houfnice 2S1 je lehce pancéřovaná dělostřelecká zbraň schopná překonávat vodní překážky, určená k ničení a umlčování živé síly nepřítele, k boji s dělostřelectvem a mechanizovanými prostředky nepřítele, k boření obranných objektu a k vystřílení průchodů v minových polích.

Do výzbroje sovětské armády byla zavedena v roce 1972. Licenci na výrobu houfnic zakoupilo v rámci Varšavské smlouvy Polsko, kde se vyráběla v závodě Hucie Stalowa Wola, a rovněž Bulharsko.

Prozatím oficiální orgány nepodaly informace o tom, co tato bojová vozidla hledají Zakarpatské oblasti. Podle pozorujících, co natočili tyto příspěvky, jde o hrůzný zážitek, protože se přesuny konaly v časných ranních hodinách, nejspíše kvůli utajení…

– – –