Putin – Trump? Průzračná logika cesty z průšvihu aneb Co ukázala schůzka Putin-Trump?

Radim Valenčík

17.7.2018  blog autora
Jak číst průběh, výsledky, ale i způsob informování veřejnosti v případě schůzky Putin-Trump?


1. Pokud chápeme logiku současného dění, lze z veřejně dostupných informací poměrně snadno vyčíst, co se odehrálo a jaké to bude mít důsledky. Předvedu to.

2. Problém přečíst, co se odehrálo, má mediální mainstream, a to v logice role slouhovství, které byl podřízen. Komentované zpravodajství na ČT 24 (včetně Řezníčkových Událostí komentářů) bylo projevem naprostého zoufalství poskoků současné globální moci. Doporučuji každému se podívat, protože je to víc než poučné a současně i varující z hlediska toho, kam až může veřejné médium námi povinně placené zajít, jak se může odcizit zdravému rozumu, slušnosti a hlavně těm, kterým má sloužit.

3. Nejlépe a nejpřesněji vystihla všechny podstatné aspekty stručně, jasně i opepřeně trochou ironie Tereza Spencerová ve svém “Světu ranní kávičce”. Uvedu v příloze.

Dobře čitelná hra

Nejdříve je nutné pochopit, jak funguje současná globální moc a jakou roli hraje jádro současné globální moci. Uvedu jen fragment z toho, co jsem k tomu napsal již před delší dobou:

Před Jihlavou: O (degeneraci) současné moci


7. duben 2017

Jádro současné globální moci v podobně nekontrolovatelných enkláv zpravodajských služeb, finančních agentů propojených s částí tradičních elit využívá permanentního vyvolávání a stupňování konfliktů:

– K překrývání příčin současných problémů.
– K vytváření prostředí vhodného pro tunelování zemí shora.
– K posilování prostředků kontroly obyvatelstva (jak formou technické vybavenosti, tak odbouráváním administrativních omezování kontroly soukromí).

Pokračující degenerace jádra současné globální moci zašla tak daleko, že roste intenzita tlaku na reformu jak zevnitř, tak i zvenku, ze strany veřejnosti. I zde se projevuje snaha jádra globální moci řešit problémy vyvoláním drastických konfliktů, tentokráte přímo uvnitř jednotlivých zemí, v nichž má jádro globální moci původ. Hrozbu pokračující degenerace a úpadku řeší jádro současné globální moci obdobně jako goebbelsovsky vyšinuté nacistické Německo pokusem o dotažení stávající tendence vyhrocování konfliktů k totální válce proti všem vedené slouhy, slouhy slouhů a zapouzdřenými poskoky této současné globální moci. Jsme přímými svědky a oběťmi této šílené totální války, jejím následkům se však dokážeme efektivně bránit, protože je stále zřetelnější, o co jde.
Celé viz: http://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-moci.html

K tučně zvýrazněné části jen malá poznámka: Goebbelsovsky vyšinuté propagandy jsme na ČT 24 byli včera očitými svědky, nikoli však oběťmi, protože na normálního člověka u nás to nezabírá.

Proti Trumpovi stojí obrovská síla, se kterou se dostal do přímo konfrontace od prvních dnů svého zvolení, kdy zjistil, že formou vydírání a diskreditace je tato síla schopna ovlivňovat dokonce složení i jeho nejbližšího okolí. Podobně jako Putin i Trump se ukázal být mistrem vynucených tahů. Opět vybírám je zlomek z dříve naspaného článku.

Putin a Trump: Mistři vynucených tahů

23. únor 2017

Trump zatím dělá převážně vynucené tahy ke stabilizaci své pozice. Stále více si uvědomuje, jak málo znamená formální moc, kterou disponuje, oproti reálné globální moci, se kterou se potýká. Ale potýká se s ní a také si uvědomuje, jak je současná globální moc prohnilá, jak se rozpadá, ale také jak je nebezpečná. V tomto smyslu se vzdaluje od pozice Obamy a přibližuje k pozici Putina.

První nesmělý krůček, který udělal Putin jako nikoli vynucený, ale aktivní tah, bylo zaangažování se v Libyi. A i to bylo učiněno jen tak mimoděk při příležitosti návratu flotily z mise v Sýrii (nebo to už měl promyšleno dopředu a mise flotily v Sýrii nebyla hlavním cílem?). Každopádně současná zaslepená (současnou globální mocí vydíratelná a ovládaná) euroreprezentace vůbec nepochopila, jaké poselství jí Putin vyslal. Ovládnutí Libye znamená mimo jiné ovládnutí podstatných migračních toků. Zvlášť významné po zablokování balkánské cesty. Trump zatím žádný významnější aktivní tah neudělal, jen do vynucených tahů vkládá určité hrozby, což je ovšem běžné.

Chování Putina a Trumpa by mělo být poučné pro některé naše opoziční blouznivce, kteří se domnívají, že ke svržení současné moci u nás stačí nějaká huráakce. Lokální moc u nás není nic jiného než – jak říkám a budu ji tak označovat i do budoucna – slouhové slouhů globální moci. Jako taková je dosazena, držena a případně pod tlakem vlastních chyb či pod tlakem shora globální mocí transformována. Je mnohem a mnohem silnější, než si většina “vzbouřenců” proti tomu, co se děje, dovede představit. Ale je porazitelná. A nejen to, ona se rozpadá. Pokud ji chceme odstranit tak, aby její konec byl doprovázen minimem ztrát, musíme se poučit z toho, jak svou hru hraje Putin a – jak poslední dobou pozoruji – také Trump. Říkám to s plným vědomím svobodného analytika (nikoli jako Putinův či Trumpův agent). Musíme se zaměřit zejména na to, aby lidem docházelo, jak fungují mechanismy moci a k čemu dochází při jejím rozkladu. Stále se totiž setkávám s tím, že lidé nechtějí vidět, co proti nám stojí.

Celé viz: http://radimvalencik.pise.cz/4284-putin-a-trump-mistri-vynucenych-tahu.html

Spolu s vynucenými tahy a sázkou na předpoklad Putinovy trpělivosti a racionality (i toho, že si dokáže udržet své jestřáby pod kontrolou) ve hře o čas Trump zašvejkoval a přenesl hru, aby zmátl své domácí protivníky.

Tillerson prokouknul Trumpovu fintu

9. srpen 2017

Mediální mainstream sežral Trumpovu lidově korejskou návnadu i s navijákem. Pro mnoho běžných Američanů, ale i unijních Evropanů je ruská a lidově korejská hrozba téměř na stejné úrovni. Alespoň pokud jde o ty, kteří se nechají masírovat mediálním mainstreamem. A tak se Trump pokusil přenést těžiště hry trochu jinam. Vyrobit z KLDR nejaktuálnějšího nepřítele. A do značné míry mu to vychází,

První, kdo nepřímo na to, že se jedná jen o Trupovu fintu, upozornil, byl “jeho” (spíše “proti němu stojící a současnou globální mocí výrazně ovlivňovaný”) ministr zahraničí Tillerson. Ten po té, co sám lidově korejskou hrozbou ještě před pár dny strašil, ji nyní začal bagatelizovat.

Úkol totiž zní jasně: Prioritou je hrocení vztahů s Ruskem, spoléhání na nástup ruských jestřábů a dovedení světa do konfliktů nevídaných rozměrů, aby bylo překryto všechno to svinstvo, které současná globální moc a její slouhové napáchali a páchají.

Naštěstí vše je stále čitelnější a zřetelnější. Naštěstí to lidem rychle dochází. Naštěstí cenzurovací křeče mají úplně opačný dopad.

A normální člověk, který se sviňskou hru již naučil číst, se teď jen baví, jak se v tom mediální mainstream plácá.

Celé viz: http://radimvalencik.pise.cz/4866-tillerson-prokouknul-trumpovu-fintu.html

A v této hře pokračoval již se zcela jasným cílem dotáhnout to do pozitivního obratu v americko-ruských vztazích.

TRUMP: Írán = Severní Korea II

10. květen 2018

Je to přenesení hry od konfrontace s Ruskem, ke které je tlačen zdegenerovaným a zdechajícím politbyrovsky přestárlým jádrem současné globální moci. Je to hra o čas.

Hlavním cílem a misí, kterou si Trump sám sobě stanovil, je zvrácení současných trendů ke konfrontaci s Ruskem a obnova normální a perspektivního soužití.

Jenže zlá moc je ještě hodně silná, ještě je potřeba kličkovat a manévrovat.

Celé viz: http://radimvalencik.pise.cz/5717-trump-iran-severni-korea-ii.html

Nechci rozebírat všechny epizody a etapy ve vývoji americko-ruských vztahů a v rámci nich vztahů Putin-Trump. Připomenu jen vypovězení ruských diplomatů či Trumpovu podporu Orbána a podkopnutí pozice Merkel:

K vypovězení diplomatů ze San Fraciska:

Jak událost interpretovat? Prvoplánově se nabízí vysvětlení, že Trump podlehl tlaku jestřábů a hrotí vztahy s Ruskem na historické maximum. Je ovšem možné i jiné vysvětlení. Po hrubém porušení mezinárodního práva (které se ukázalo být zbytečné a pro Rusko neškodné) se nyní může obávat americká strana odvetných kroků ze strany Ruska. I když k němu asi nedojde, bude americká strana v Rusku nucena podstatným způsobem omezit své aktivity, pokud jde o navazování spolupráce s některými jednotlivci či skupinami, které by mohly být považovány za pokus o destabilizaci. Jak se říká: Mířil na lišku, trefil Maryšku.

Otázka je, zda americké jednání bylo dílem diletantismu a krátkozrakosti, nebo se jedná o dlouhodobější promyšlenou strategii “švejkování” ze strany Trumpových lidí, kteří tímto podkopávají pozice těch (ze řetězu utržených zpravodajských služeb), co chtějí americko-ruské vztahy hrotit do krajnosti, případně až k jadernému konfliktu.

Celé viz: http://radimvalencik.pise.cz/4973-san-francisko-trumpova-hra-a-jaka.html

K podpoře Orbána a podkopnutí Merkel:

“Americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru povzbudil maďarského premiéra Viktora Orbána, aby nadále silně hlídal jižní hranice Maďarska. Agenturu MTI o tom v sobotu informoval ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó. Orbán měl Trumpovi odpovědět, že Maďarsko bude pokračovat v dosavadní migrační politice a své hranice určitě ochrání.”

Viz celé a podrobně:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/475243-trump-volal-orbanovi-aby-ho-povzbudil-v-jeho-protiimigacnich-opatrenich.html

Postupně padá jeden EU-MERKEL-PROTEKTORÁT za druhým včetně Bavorska, jak jsem už před delší dobou uvedl, Frau Merkel se podařilo rozložit nejen EU, ale i Bundes, sama uvažuje o brzkém odchodu…

“V Německu se vyostřuje spor o migraci. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) podle listu Welt am Sonntag řekl, že už s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) nemůže dál pracovat. Mluvčí vlády mezitím popřel informace o tom, že Merkelová chystá summit evropských států, které jsou nejvíce zasaženy uprchlickou krizí.”

Celé viz: http://radimvalencik.pise.cz/5838-trump-s-orbanem-odepsali-frau-merkel.html

Myslím, že k pochopení toho, jak číst současnou realitu, to stačí.

Příloha: Terezčin “Svět při úterní ranní kávičce”

Jako přílohu uveřejňuji ze dvou důvodů:

– Jako zdroj nejúplnějších aktuálních informací a ukázku toho, jak by mohlo vypadat i mainstreamové veřejné zpravodajství, pokud by nebylo ovládáno hlupci a darebáky, resp. zapouzdřenými poskoky současné globální moc.

– Jako to, co si můžete každý den kolem osmé přečíst (také při kávičce) zde:

https://www.facebook.com/tereza.spencerova?hc_ref=ARQ3dOiTv0rVwbmsnNxkb3bSvPtW_HwENi4kCBvr0n4z0m1twQJ-hqV7bvAtPzH7UiU&fref=nf

Tak tady je to dnešní ze 17. 7. (to nejdůležitější podtrhuji):

— Trump s Putinem protáhli schůzku mezi čtyřma očima, aby se prý ven nedostaly žádné “úniky”, a tak “svět” konkrétně nic moc neví…

— jednou z mála “reálií”, které se mi podařilo objevit, je asi Trumpovo konstatování, že nechá Nord Stream II, ať si tedy nordstrímuje… ale že prý tranzit ruského plynu přes Ukrajinu musí být zachován… a Putin jako že jo, ale že Ukrajina musí doplatit dluhy… čili, že Nord Stream II ano…

— a druhým bodíkem je Trumpovo poděkování za “ruskou pomoc v boji s Daešem”, který prý z 90 procent “odmakali” sami Američané, přičemž konstatoval, že USA i Rusko chtějí pomáhat Izraeli a Izrael má nějaké nároky na situaci v Sýrii, a že všichni spolupracují… čili, dohoda o tom, že Bašár je OK, pokud ze Sýrie (nebo alespoň z příhraničí s Izraelem) odejde Írán, platí… nebo lépe, je v běhu a dolaďuje se… tvrdými lokty…

— obecně ale platí, že si případné výsledky jejich rozhovoru bude třeba v budoucích týdnech a měsících odvozovat z konkrétního vývoje v různých oblastech…

— Trump nicméně odmávl “ruské vměšování” a další haldu dnes už klasických, byť ničím nepodložených obvinění, a *-*-*-z prohlášení po rozhovorech vyplývá, že se eskalace vztahů mezi USA a Ruskem nekoná… což je asi to nejdůležitější…*-*-*-*
— podle Putina byl summit “dobrým startem”… Trump totiž fakticky odvolal studenou válku 2.0…

— “Myslím, že po mistrovství světa ve fotbale už nebudou následovat věci jako Krym,” prohlásil po summitu finský ministr zahraničí. “Rusko může překvapit jinak… protože nyní toho mají v rukou mnohem víc, než tenkrát. Mohou se ujmout mírotvorné role na Ukrajině, v Sýrii, v jaderných zbraních.” ufff

úspěšnost helsinského summitu – z hlediska případné spolupráce a neválčení — nejlíp dokládá až neuvěřitelně hysterická reakce CNN a dalších klasicky antitrumpovských médií (včetně Atlantické rady) nebo u nás (namátkou) Kalouska či Klvani… Trump je totiž “rozvařený makarón” (podle Arnolda Terminátora Schwarzeneggera), který ani jednou nepoužil nadávku “ruský šváb”… zhroutil se jim zase jednou svět…

— nejsou sami: “USA už nejsou partner, na kterého se dá plně spolehnout, musíme se tomu přizpůsobit,” mínil dopředu německý ministr zahraničí. A jeho španělský kolega má za to, že “Trump musí nenávidět snad celý svět”…

— Španěl má nejspíš svým způsobem pravdu, pokud budeme pod pojmem “celý svět” vidět dosavadní politické “elity” v Evropě… protože Trump projel Evropou a zanechal po sobě jen “spálenou politickou zemi”…

— poslouchám své oblíbené “staré” rádio, které neustále opakuje zase to své “oblíbené”, tedy že podle US zpravodajských služeb se Putin (nejspíš rovnou osobně) do amerických voleb vměšoval… a basta!!! …a že se nějaká mladá Ruska v USA kamsi zkoušela vměšovat a byla zatčena…

a zatímco Trump ze “spálené” Evropy ještě ani neodjel, lídři EU (Juncker, Tusk a spousta dalších) už se vyloupli v Pekingu, kde s čínskými komunisty dojednali nejen spolupráci na klimatu, ale hlavně na investicích, obchodní spolupráci atd atp… Co na to “naši” s tibetskými vlajkami? Fuj je Trump, Putin i Brusel?

— v Moskvě se mezitím vyloupl faktický lídr Itálie, ministr vnitra Matteo Salvini… a že prý sankce jsou na nic a Itálie do konce roku celou tu unijní hloupost zruší…

to maďarský Viktor Orbán se rovnou z fotbalového finále v Moskvě vyloupl v Izraeli. Se svým přítelem Netanjahuem – spojuje je nenávist k Sorosovi, a ta je vlastně spojuje i s Putinem a taky s Trumpem – dojednával prohloubení vztahů. V Bruselu zalomili rukama, že v zástupu těch, co rozbíjejí (beztak neexistující) “evropskou jednotu” a oslabují EU jako takovou, je už otevřeně i Izrael… řady houstnou v řádu hodin… fuj je tedy už Putin, Trump, Brusel, Orbán, Netanjahu (ale to se nesmí říkat nahlas!) i ten Ital s Finem…

— s tím souvisí, že izraelská média tvrdí, že Netanjahu minulý týden v Moskvě Putinovi nabídl, že výměnou za odsun íránských oddílů ze Sýrie uzná nejen Bašárův režim v Damašku, ale dokonce i ruský Krym… a zatímco má Izrael stále ještě zásadní vliv na US zahraniční politiku, Írán oznamuje, že se ze Sýrie stáhne, pokud bude Damaškem požádán, a Damašek říká, že sice nepřijímá od agresorů žádná ultimáta, ale že “jakmile zlikvidují terorismus” (což už se beztak “skoro” stalo), může Írán jít domů, zatímco USA už zvažují výjimky ze sankcí proti Íránu a přemýšlejí o nové jaderné smlouvě s Íránem, která by jen nově zahrnovala i balistické rakety… je to hodně “v kostce”, ale i tak, kruh se v zásadě uzavírá… i když to formálně ještě potrvá… a bude kolem toho ještě spousta “velkých slov”…

— není pro nás bez zajímavosti, že se výjimky z amerických sankcí proti ropným obchodům s Íránem nebudou týkat Evropy… čili, u Trumpů dál cítí, že na Evropu mohou ještě pořád bezbolestně tlačit… asi hlavně proto, že se nechá…

— Turecko v rámci “balancu” nevylučuje, že vedle ruských S400 koupí i americké Patrioty… aneb “Jednu raketu do každé turecké domácnosti!”…

— v Británii podal demisi další ministr, tentokrát ne kvůli Brexitu, ale kvůli dvěma tisícům zprávám jisté barmance, kterou (i s její přítelkyní) nutil nejen k sexu a BDSM, ale i aby mu říkaly “Taťko”… tentokrát Londýn Evropu o “solidaritu” a vypovídání ruských diplomatů nežádá…

— USA kupují asi 300 tisíc barelů ruské ropy denně… jsou to 3 procenta ruské produkce…

— před 40 lety prý sonda NASA nešťastnou náhodou možná zničila důkazy o životě na Marsu… a zahubila tak tamní život… prostě den blbec…

Tož stručný a rozespalý průlet světem… 

– – –