USA hodlají „za každou cenu” umístit zbraně do vesmíru!

– kou –
29.7.2018  TheDrive.comPrvníZprávy
V USA chtějí umístit zbraně a senzory ve vesmíru, aby detekovaly a  ničily vypuštěné rakety, vyplývá z konečného návrhu vojenského rozpočtu na rok 2019, sdělil časopis Drive.

Uvádí se, že Senát požaduje „za každou cenu” umístit zbraně do kosmu v blízkosti Země, i když se to neshoduje s národní strategií protiraketové bezpečnosti a je v rozporu s názorem amerických vojenských expertů. V současné době čeká návrh vojenského rozpočtu ve výši 716 miliard dolarů, a který odsouhlasili obě komory Kongresu, na podpis prezidenta Spojených států.

V poznámce je uvedeno, že senzory (detekční satelity) by se měly objevit již roku 2022. Budou sledovat určité části světa a země, například Írán a Severní Koreu.

Dříve byl v USA byl již vyvinut program Strategické obranné iniciativy (SDI), známý také jako „Hvězdné války“. Ten byl oznámen v březnu 1983 prezidentem Ronaldem Reaganem. SDI měla zajistit nadřazenost Spojených států ve vesmíru tím, že nasadí kosmické zbraně schopné zachytit balistické střely a jejich bojové bloky ve všech fázích letu, včetně vypuštění.

Vesmírný závod

Na schválení projektu amerického rozpočtu na obranu reagovalo ruské ministerstvo zahraničí prohlášením vyzývající Washington, aby opustil vytvoření vojenských kosmických prostředků.

„Tyto akce amerických zákonodárců nepřispívají ke konstruktivnímu dialogu o strategické stabilitě a mají nepříznivý vliv v rámci procesu přezkumu destabilizujících vlivů na strategickou stabilitu a mezinárodní bezpečnost,“ uvedlo.

Předtím ruský prezident Vladimir Putin poznamenal, že Moskva má zájem na zamezení závodů ve zbrojení, ale vyslovil pochyby, že se to shoduje se zájmy americké strany.

Související: