Arktická stíhačka RF učiní konečnou tečku v severním sporu s NATO

19. 8. 2018     zen
Na samém začátku článku chceme odpovědět na otázku: “Proč?”. Proč Rusko potřebuje tuto ledovou poušť a hned několik zemí NATO se mu to snaží překazit? Odpověď je jednoduchá. Podle nejskromnějších odhadů geologů se v nitru Arktidy skrývá pouze ropa a plyn ve výši 10 bilionů dolarů. To je, mimochodem, 200 ročních vojenských rozpočtů Ruské federace.


Za ty peníze to stojí. Navíc se ukázalo, že Rusko je lídrem v osvojování Arktidy. Nikdo nemá tak rozvinutou síť výzkumných a vojenských základen v regionu. Právě Rusku patří podle mezinárodního práva velká část arktického šelfu, ačkoli USA to popírají.

Kromě Ruska se do hry zapojilo hned několik zemí NATO: USA, Kanada a Norsko. Ti všichni chtějí urvat svůj kousek. Za účelem udržení a posílení svých pozic Rusko potřebuje zásadně nové letadlo, které bude moci plnit úkoly v drsných podmínkách věčné zimy.

Podle analytiků musí mít takové letadlo následující vlastnosti:

· musí mít velký dolet, který se blíží doletu bombardérů. Je poměrně obtížné obsluhovat letadla při -50 stupních. Proto by měla mít možnost opakovaně prolétnout Arktidu křížem krážem bez doplňování paliva,
· musí mít možnost provozovat rakety s velkým doletem vzduch-země,
· musí akceptovat nejnovější poznatky v oblasti technologií nízké viditelnosti,
· je nutná nadzvuková rychlost letu a hypersonická u bezpilotní verze.

V současné době probíhají debaty o možném vzhledu nového letadla.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová