Jezídka utekla z otroctví DAEŠ a potkala svého trýznitele v Německu

Kateřina Fladungová
18. 89. 2018     ridus
Jezídská dívka jménem Ašwak, která utekla ze zajetí DAEŠ a která se usadila v Německu, vyprávěla o náhodném setkání se svým tyranem. Před několika lety byla Ašwak unesena v Iráku teroristy DAEŠ a prodána na trhu jako otrokyně. Tehdy se poprvé setkala s mužem, který z ní později udělal svou milenku a všelijak ji ponižoval. Po nějaké době se jí podařilo prchnout. Přijela do Německa jako uprchlice. Začala se učit německy a socializovat se ve společnosti.


Podle jejího vyjádření spatřila v roce 2016 svého trýznitele zcela náhodou na ulici. “Nevěřila jsem svým očím”, říká Ašwak. Dívka byla přesvědčena, že tato osoba nemůže chodit jen tak po evropském městě.

O dva roky později se znovu setkala s tímto mužem. Tentokrát tváří v tvář. K setkání došlo v německém městě Schwäbisch Gmünd, které se nachází několik hodin jízdy od rakouských hranic.

Poznal ji a zeptal se, jestli je tatáž Ašwak, vzpomíná. Jezídka začala zapírat a řekla, že nezná nikoho s tímto jménem. Když s ní začal mluvit v arabsky, snažila se ho přesvědčit, že nerozumí a že mluví pouze německy. Tehdy se přiznal, že ví všechno o jejím současném životě: uvedl její domácí adresu a datum příjezdu do Německa.

Ašwak natočila emocionální video, ve kterém se přiznala, že doufala, že v Německu zapomene na svou minulost, ale dokonce i zde ji dostihla.

Podle slov Ašwak není její případ jediný: mnoho dívek jezídek vidělo své “otrokáře” ve SRN. Všichni jsou nyní v pohostinné Evropě jako uprchlíci.

Jezídové jsou kurdská etnokonfesní skupina, žijící převážně na severu Iráku a v Sýrii. Od roku 2014 jsou jezídové podrobování teroristickou organizací DAEŠ genocidě. Teroristé prodali tisíce žen a dívek do otroctví.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová