Rusko varovalo Západ: „Nehrajte si s ohněm v Idlibu!

– kou –
31. 8. 2018 PrvníZprávy
Moskva varovala Západ, aby si nehrál s ohněm pokusy organizovat provokace v oblasti syrského Idlibu, sdělil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Připravuje se další provokace Západu pro to, aby se pokusili zabránit protiteroristické operaci v Idlibu,“ řekl na společné tiskové konferenci se svým syrským protějškem v Moskvě.

„Máme fakta na stole a přes naše ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničních věcí jsme jasně a tvrdě varovali naše západní partnery, aby si nehráli s ohněm,“ zdůraznil diplomat.

Lavrov označil za nepřijatelnou situaci, kdy je Idlib teroristy používán k útocích na pozice syrské armády a ruskou leteckou základnu Hmeimim. Podle něj na setkání se syrským ministrem zahraničí strany konstatovaly, že převážná část území arabské republiky je osvobozena od teroristů. „Zůstávají úkoly likvidace dosud zbývajících teroristických center, zejména v blízkosti deeskalační zóny Idlib,” uvedl ministr.

„Je nepřijatelné, aby teroristé, kteří se tam zakopali, a to především proto, že „Džebhat an-Nusra“ se snaží využívat deeskalaci této oblasti k přípravě útoků na pozice syrské armády a dokonce k pokusům zaútočit bezpilotníky na území ruské vojenské základny v Hmeimimu,” zdůraznil Lavrov.

Předtím mluvčí ruského ministerstva obrany mluvčí generálmajor Igor Konašenkov sdělil, že podle nezávislých zdrojů teroristická skupina „Hayat Tahrir al-Sham“ připravuje provokaci s cílem obvinit Damašek z použití chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu v provincii Idlib v Sýrii.

Podle ruských zdrojů byly na místo dopraveny jedovaté látky příslušníky tzv. „Bílých přileb“ a vše se odehrává za pomoci britských tajných služeb. V této souvislosti Damašek obvinil “Bílé přilby”, že unesly 44 dětí, aby je následně zneužily pro “chemickou” provokaci.


Související: