V Rusku proběhne největší vojenské cvičení od dob Brežněva

29. 8. 2018    lenta
Ministr obrany Ruska Sergej Šojgu oznámil, že se uskuteční největší vojenské cvičení od dob Leonida Brežněva, jehož se zúčastní asi 300 000 vojáků a asi 36 000 jednotek pozemní techniky. Uvedla to v úterý 28. srpna agentura RIA Novosti. “Něčím opakuje Západ 81, ale v něčem je možná ještě rozsáhlejší”, řekl Šojgu.


Podle jeho vyjádření manévry, nazvané Vostok-2018, proběhnou od 11. do 15. září téměř na všech polygonech Centrálního a Východního vojenského okruhu. Zúčastní se jich Tichomořská a Severní flotila, budou plně zapojena letecká vojska.

“Představte si, že v jednom okamžiku je v provozu 36 000 vojenských jednotek – tanků, obrněných vozitel, bojových vozidel pěchoty, a to vše je samozřejmě prověřováno v podmínkách, které se maximálně přibližují bojovým”, uvedl ministr obrany .

Kromě ruských vojáků se jedné části cvičení zúčastní jednotky Číny a Mongolska.

Cvičení Západ-1981 se konalo ve dnech 4. až 12. září 1981 na území Běloruského, Kyjevského a Pobaltského vojenského okruhu a také ve vodách Baltského moře. Kromě Sovětského svazu se cvičení provádělo také na území několika přátelských států. Během manévrů byl poprvé vyzkoušen automatizovaný systém řízení a některé typy vysoce přesných zbraní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová