Za co jsem Jaroslavu Hutkovi vděčný

https://www.youtube.com/watch?time_continue=74&v=Oi198iCshicIvan David
6. 8. 2018
Spoustu informací o lidech získáváme už během prvních sekund. Odhadneme věk, sociální statut, inteligenci a většinou i pohlaví. Horší je to s charakterovými vlastnostmi. Všichni se snažíme působit příznivým dojmem. A tak ti druzí často byť s malou dávkou jistoty předpokládají , že bezděčně hodnocený je slušný člověk. K identifikaci formátu osobnosti, rozhledu, hodnotové orientace a charakterových vad je většinou třeba mnohem více času. Můžeme být svedeni prvním příznivým dojmem. Toho druhého většinou prověří až  náročné životní situace, které dají příležitost k selhání.

Je velikou výhodou, když se nám ti druzí představí hned. Kolik tím ušetříme času, kolika zklamání, a ztrát! Jaroslav Hutka se nám již nejednou představil, ale kdo to přehlédl nebo nedocenil, dozví se dost během prvních dvou minut jeho nové písničky. Přát někomu veřejně smrt z důvodů antipatie a usmívat se při tom, to nesvědčí o dobrém vkusu, spíše o jeho absenci či nepodařeném vychování. Dozvíme se, že umělec Hutka není schopen výraznější invence, hudba bez nápadu, text připomíná hromadění sprosťáren z některých komentářů – například i pod články na Nové republice. Jenže jejich autoři jsou anonymní. Pod svým jménem by takové ubohé vulgárnosti nepsali. Styděli by se. To Jaroslav Hutka ne. Z výrazu jeho tváře je zřejmé, že je se svým výkonem velmi spokojen a je na něj hrdý. Díky poslednímu dílu tohoto umělce hned vím, že až uslyšíme nebo uvidíme Hutku, můžeme to hned přepnout, nebo vypnout. Ušetřil nám spoustu času.

A to není všechno. Pomohl nám poznat další spoluobčany, jejichž vlastnosti nám mohly zůstat utajeny. Oni mu totiž pomáhají a nebo se k jeho výkonu hlásí. Nahrávku a šiření pomohla zajistit skupina Post bellum, neziskovka podporovaná za výrobu úplně nové historie. Umělecké dílo hanobící prezidenta republiky pomáhá šířit také internetová stránka Echo24, to jsou ti moralisté bojující za pravdu. Připojil se i prezidentský kandidát a nyní kandidát do Senátu Marek Hilšer. I ten využil příležitosti se projevit, abychom si na něj udělali názor.

Jsem vděčen Jaroslavu Hutkovi, že nás nenechal na pochybách a umožnil nám lepší poznání dalších osobností.