Cenzura na internetu a jak na ni

Radim Valenčík
21. 9. 2018 blog autora
(Uveřejněno dříve, zařazuji do seriálu o vizi, kam tématicky patří:)
Ve dvou nedávno zveřejněných článcích jsem popsal případ cenzury na Facebooku, se kterým jsem se setkal na vlastní kůži, viz

http://radimvalencik.pise.cz/6105-sahla-na-me-cenzura-na-fb-poprve-a-bezduvodne.html
http://radimvalencik.pise.cz/6107-fb-nechce-sdelit-proc-me-bloknul.html

Nejvíc mě mrzelo ani ne tak to, že tato cenzura byla bezdůvodná, nic, co by bylo porušením “pravidel komunity”, jsem nenapsal, nesdílel. Ale to, že Facebook neuvedl, který příspěvek podle něj byl porušením pravidel, ačkoli deklaroval, že uvedl. A na můj pokus komunikovat s ním a dozvědět se to, příslušnou nabízenou komunikaci zablokoval. S něčím podobným jsem se nesetkal ani za totality. Také jsem byl několikrát obviněn, že jsem se dopustil něčeho hrozného, ale vždy jsem dostal příležitost se bránit. Tady mi tato příležitost dána nebyla a mám z toho hodně špatný pocit.

Nicméně se na danou nepříjemnou záležitost pokusím reagovat pozitivně. Jsem přesvědčen, že to, co rozhoduje o tom, zda a s jak velkým šrámy projdeme současným civilizačním úskalím, bezprostředně závisí na tom, jak rychle a v jaké míře bude lidem docházet, o co v současné době jde:

– Co je příčinou současných problémů.
– Jak funguje současná moc.
– Jak se jí bránit.
– O jaké změny ve společnosti jde.
– Jak reformy jsou nutné.
– Z jaké vize vycházet a v čem vidět perspektivu.

Rovněž tak jsem přesvědčen o tom, že naprosto zásadní roli v procesu uzrávání a dozrávání veřejného vědomí a sebevědomí má dobrá teorie. Komplexní řešení současné “hádanky dějin”. Čím lépe bude teorie popisující podstatu současného dění rozpracována, čím srozumitelněji a v konkrétních kontextech podána, tím intenzivněji bude probíhat proces sjednocování národa proti cizí moci (současné globální moci) a tím rychleji bude probíhat i proces sjednocování národů (zemí), které v tomto procesu pokročí.

Stručně jsem to, o co jde, popsal zde:

http://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-moci.html

Podrobněji s důrazem na projekt komplexních reforem a zdůraznění role teoretického aparátu najde zájemce v několika týmových monografiích zpracovaných na naší univerzitě (VŠFS). Jsou k dispozici online ke stažení zde:

https://www.vsfs.cz/lidskykapital/?id=2479-monografie

Jsou tam tři, vydali jsme již čtyři. Odkaz na čtvrtou dáme na tuto adresu v nejbližší době.

Odsud vyplývá mé rozhodnutí: Počínaje dnešním dnem budu klást zásadní důraz na to, aby vše, čím se budu na Facebooku vyjadřovat k dnešku, bylo důsledně podloženo dobrou teorií. (Předpokládám, že až do středověku, kdy se zakazovalo i to, co bylo vědecky podložené, přece jen neklesneme.)

Prosím kohokoli, kdo mě přistihne u toho, že bych se tomu závazku zpronevěřil, ať mě upozorní. Uvítám to. Nikdo není dokonalý a pohled zvnějšku je vždy užitečný.

Moje předsevzetí reaguje ještě na jeden aktuální aspekt současného dění. Na to, proč někdy dochází k určitým problémům v pohledu různých generací na současnou dobu.

Hodně jsem o tom přemýšlel a myslím, že jsem jeden důležitý aspekt objevil. Mladí nejsou špatní. Naopak. Problém je, že jsou až příliš nezkažení v tom smyslu, že si vůbec nedovedou představit, že by se jim systematicky lhalo z úst nejvýznamnějších představitelů – o napadání osob barevné pleti v Chemnitz, o novičoku, o použití chemických zbraní v Sýrii apod. Mají despekt k propagandě, ale to, že by se mohlo lhát v tak závažných věcech, tak moc a z tak vysokých pozic, přesahuje jejich představivost. A ani si nechtějí připustit, že se ocitli v tak špatném a nebezpečném světě. Proto poměrně naivně přijímají jiná vysvětlení – za všechno může Putin, Rusko, Zeman s Babišem, fašisti a nacionalisti… A se vši zarputilostí kombinovanou se sebevědomím mládí si dlouho nechtějí připustit, že naletěli. Začne fungovat blok, který je nepřipustí ke kritickému zvažování argumentů. Netrvá to věčně, ale dost dlouho. Nemá smysl se pokoušet takové postoje lámat. Ani ne silou argumentů.

Mnohem důležitější je trpělivě a neustále apelovat na schopnost vlastního úsudku, na možnosti lidského poznání, na význam teorie. Na jedné straně je nutné čelit intelektuální lenosti (kterou jsou ovšem postiženi nejen mladí, ale i ti, kteří hledají jednoduchá řešení), na druhé straně je důležité podporovat důvěru lidí k jejich vlastním intelektuálním schopnostem, k tomu, že kritickým myšlením se lze dobrat pochopení toho, o co jde.

Leckdo mě nyní obviní z naivity. Tak se dobře dívejte, jak stále častěji ve veřejných diskusích odejdou s ostudou ti, kteří podceňují schopnost lidí přemýšlet. Proces uzrávání a dozrávání veřejného vědomí a sebevědomí probíhá. Doložitelně a poměrně rychle.

Poznámka – zas tak naivní, abych neměl připraveny záložní varianty, pokud by Facebook něco zkoušel, nejsem.

(Pokračování)


Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/6122-vize-306-cenzura-na-internetu-a-jak-na-ni.html