Možnosti reakce Ruska na poslední provokaci

The Saker
22. 9. 2018   blog autora
Za posledních 24 hodin zaplavily internet – včetně tohoto blogu – všemožné názory na to, co by ten či onen dělal, kdyby byl na Putinově místě. Ty návrhy se pohybují od vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií po, a to si nedělám legraci, vyslání několika ruských SSBN (ponorek s interkontinentálními balistickými raketami) k izraelským břehům. A protože Putin přinejmenším prozatím nesáhl k žádným odvetným opatřením, moří mé moderátory obvyklý chór prozpěvující cosi o zrádci Putinovi, a to svými klasickými projevy upřímného znechucení nad Putinem, Ruskem a mou maličkostí:-)


Já si uvědomuji, že nic, co řeknu, nezmění názory posledně jmenované skupiny, ale co se týče zbytku nás, kdo žijeme v reálném světě, mohla by pomoci krátká rekapitulace skutečných možností. Tady je – ve stručném, neprůstřelném provedení.

1. Putin má naprostou pravdu v tom, že na nic nespěchá a neohlašuje žádná bezprostřední opatření. Nejen že je tato oblast naší planety nesmírně nebezpečná, ale Putin rovněž potřebuje vyjádření všech expertů. V ruštině říkáme, že „spěch je dobrý leda na chytání blech“.

2. Krom toho tu *jsou* věci, které je potřeba prošetřit. Například Rusové prohlásili, že jejich a syrská vzdušná obrana jsou teď spojené. Většina lidí si neuvědomuje, že baterie S-200 nevystřelí jen tak sama od sebe nebo na základě rozhodnutí obsluhy. Takové rozhodnutí se přijímá přinejmenším na úrovni velitelství vzdušné obrany, které hodnotí hrozby a vymezuje cíle. Je velká pravděpodobnost, že v řetězci událostí, které vedly k sestřelení toho Il-20, byli zapojeni i Rusové.

3. Vyhlásit nad celou Sýrií bezletovou zónu není v současnosti v ruských možnostech. Ať se vám to líbí, nebo ne, je to fakt. Nicméně vyhlásit zakázanou zónu nad oblastmi Hmímím a Tartús, to by Rusové dokázat mohli, zejména za pomoci lodí ruského námořnictva u syrského pobřeží a systému včasného varování AWACS ve vzduchu (další možnost by byla vyslat nad severní Sýrii pár stíhaček MiG-31BM na pravidelné letecké hlídky). Velikost takové zakázané zóny nad ruskými jednotkami by se musela velmi pečlivě dohodnout se všemi příslušnými experty a právníky (ano, Rusku na mezinárodním právu záleží).

Takže nespekulujme a počkejme si, až Kreml přijme nějaké rozhodnutí. Pak můžeme hodnotit. Právě teď jsou všechny spekulace plýtvání časem.

A když už mluvíme o Sýrii: zaznamenal někdo, že dohoda Turecka a Ruska teď vylučuje veškerá odůvodnění jakéhokoli útoku USA na Sýrii a že Izraelci zorganizovali svůj poslední krvavý akrobatický kousek hned poté, co byla tato dohoda oznámena?

Nakonec v trochu lehčím tónu – věděli jste, že Rusům patrně došel novičok a teď tráví dcery generálů, co hráli ve vojenské kapele, jedem na krysy? Ne?

Podívejte se sami 🙂