Nezvratný důkaz: Malajsijské letadalo nad Ukrajinou sestřelila Ukrajina

Paul Craig Roberts
18. 9. 2018      PaulCraigRoberts
Sériové číslo rakety, která v červnu 2014 zastavila let MH17 nad východní Ukrajinou, dokazuje, že tato zbraň byla vyrobena v r. 1986 a nacházela se ve vlastnictví ukrajinské armády. Podle názoru mezinárodního týmu vyšetřovatelů, vedeného Holandském, se sériové číslo rakety Buk 8868720 našlo na dvou fragmentech rakety, která letadlo sestřelila, a to na motoru rakety a na její trysce. 


Ruské vojenské úřeady oznámily, že sledovaly stopu rakety, nesoucí toto číslo, a mohly proto v těchto dnech předložit novinářům dokument, dokazující, že předmětná raketa Buk s číslem 8868720 byla vyrobena v roce 1986 ve vojenském závodě ve městě Dolgoprudny, nalézající se v moskevské oblasti, a byla z tohoto závodu vyexpedována 29. prosince téhož roku. Adresátem byla vojenské jednotka č. 20152, která se v současnosti nazývá 223. protileteckým obranným plukem ukrajinských ozbrojených sil. Jde o pluk, který se účastnil tvrdého kyjevského zákroku proti tzv.proruským rebelům na Ukrajině v červnu 2014, čili ve stejném měsíci, kdy byla vypálena střela proti holandskému dopravnímu letadlu.

“Uvedený dokument, novinářům předložený, vyvrací obvinění Ukrajiny i dalších zemí, že raketu mířící na holandské (ne holandské, ale malajsijské – pozn. red. NR) dopravní letadlo uvedl do pohybu spouštěč, na místo odpálení tajně dopravený z Ruska”, praví se ve zprávě ruského ministerstva obrany. “Všechny materiály, které tato obvinění Ruska vyvracejí jako nepodložené, byly holandským vyšetřovatelům zaslány”.

Vybral a přeložil Lubomír Man