Rusko vyhlásilo po dobu speciální operace bezletovou zónu nad Sýrií

22. 9. 2018      zen.yandex.ru
Rusko se rozhodlo učinit velice důvtipný tah, aby Izrael neměl v budoucnu žádnou možnost útočit na Sýrii. Ruští vojenští činitelé informovali všechny strany konfliktu, že do 26. září bude uzavřen vzdušný prostor nad Sýrií a Středozemním mořem kolem Izraele. Lety jsou zakázány v nadmořských výškách od 0 do 5,7 kilometru. Rusko vysvětluje tato opatření prováděním námořního cvičení, protože v tomto okamžiku mohou být letadla “náhodně” sestřelena raketami z lodí. Ve skutečnosti však není všechno tak jednoduché.


I když izraelská letadla mohou létat ve výšce více než 5,7 kilometru, právě z této výšky je však komplex S-200 schopen je snadno sestřelovat. Proto se do 26. září Izrael určitě zřekne provádění letů, ale co bude dál?

Ukázalo se, že zatímco je “vzduch” uzavřen, Írán provádí operaci k přemístění komplexů S-300 do Sýrie a provádí vybavování pozic. Po montáži tyto komplexy zablokují nejen území Sýrie a Libanonu, ale budou moci dosáhnout do Izraele. To povede k tomu, že pokud Izraelci budou zasazovat údery, nebudou moci na svém území před střelami uniknout. Komplexy jsou Íránem postoupeny Sýrii na potřebnou dobu bezplatně, a skutečnost, že komplexy patří Íránu, nikoli Rusku, činí Rusko nevinným v případě zničení izraelských letadel, přičemž Írán se neobává konfliktu s Izraelem, protože již tak jsou mezi nimi nepřátelské vztahy.

Takové rozhodnutí umožní zabezpečit naše a syrské vojáky před útoky Izraele a nepovede ke konfliktu mezi Izraelem a Ruskem.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová