SKANDÁLNÍ FACEBOOK: Sáhla na mě cenzura na FB. Poprvé a BEZDŮVODNĚ! s pokračováním FB nechce sdělit, proč mě bloknul

Radim Valenčík
13. 9. 2018 blog autora

Sáhla na mě cenzura na FB. Poprvé a BEZDŮVODNĚ!
Na Facebooku mě blokli. Poprvé. Nejsem první ani poslední, ale přesto je zde něco hodně divného. Nenapsal jsem ani nesdílel nic, co by porušovalo zásady Facebooku. Za tím si stojím. (napsáno včera 12. 9.)


Proto hned v úvodu moje výzva tomu, kdo mně udal:

Za jaký příspěvek a z jakého důvodu jsi mě udal?

(Myslíte, že se udavač ozve a zdůvodní svůj krok? – Pokud ne, určitě neprokázal Facebooku dobrou službu.)

Oznámili, že je to na 24 hodin. Po 24 hodinách řekli, že ještě dalších 24 nemohu nejen dát příspěvek, ale ani odpovídat na korespondenci či něco lajknout. Podle mého názoru, to už je vážný zásah ze strany Facebooku do smluvních podmínek, které jsem podepsal a které Facebook potvrdil. Způsobil mě dost velké škody.

Budu konkrétní a vše doložím.

Tady je sdělení, které se objevilo na mém blogu. Absurdní samo o sobě. 
“Tento příspěvek vidíte jen vy, protože porušuje naše zásady.” – Opravdu jsem žádný příspěvek neviděl a nevidím. Viděl jsem to, co vidíte i vy na obrázku. Prostě Facebook mě ani na příslušný příspěvek neodkázal.

Ale tím to jen začíná. Klikl jsem na “Pokračovat” a objevilo se toto:


Zdůrazňuji. Nic v rozporu se zásadami Facebooku (ale ani obecnými zásadami racionality a morality) jsem neuveřejnil.

Nejsem zvyklý se jen tak vzdávat. A tak sem se pokusil komunikovat s Facebookem. Našel jsem přes Google, že určitá možnost existuje. Napsal jsem následující “Jsem přesvědčen, že můj účet byl neoprávněně zablokován. Jak se mohu bránit? Případně alespoň dozvědět, kvůli čemu byl zablokován?”:

Nic. Žádná reakce. Pak jsem vyzkoušel ještě několik cest, ale bezúspěšně.

Po 24 hodinách se objevilo toto. Tj. že mě budou blokovat ještě dalších 24 hodin, mj. v rozporu s původním oznámením:


Klikl jsem na “dejte nám vědět” a napsal: “Neuveřejnil jsem nic v rozporu s pravidly FB. Informace o blokaci odkazovala na příspěvek, který nebyl přiložen. Blokace trvá o den déle, než bylo stanoveno. Pokud nedostanu vysvětlení, budu muset informovat veřejnost.”

Když jsem se toto sdělení pokusil odeslat, objevilo se toto:

Zkoušel jsem to pak s odstupem času ještě mnohokrát. Stejný výsledek.

To vše paradoxně ve stejný den, kdy ve Sněmovně probíhala diskuse o svobodě médií a cenzuře, které jsem se zúčastnil, kterou inicioval poslanec Jiří Kobza z SPD a kde shodou okolností vystoupil i Václav Klaus mladší mj. na téma cenzury na Facebooku, viz:

https://www.respekt.cz/politika/klaus-junior-chystam-zakon-ktery-zaruci-svobodu-slova-na-internetu

Většina vystupujících na parlamentním semináři se shodla, že i mnohem mírnější neodůvodněné a účelové zásahy do svobody šíření informací, než momentálně zažívám, jsou cestou do pekel, tedy k tyranii nekontrolovatelné moci.

(Vytrvám a o vývoji kauzy budu informovat i nadále)

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/6105-sahla-na-me-cenzura-na-fb-poprve-a-bezduvodne.html

……
 

(napsáno 13- 9. 2018)
 
Už jsem odblokován. Díky všem, kteří sdíleli moje materiály a snížili tak efekt zablokování. Díky také všem, co přispěli radou.

Na tomto případu je něco dost zajímavé:

– Nikoli jen to, že to bylo symbolicky v den “proticenzurního” semináře ve Sněmovně (10. 9.), kde se ve velmi silné sestavě hovořilo o cenzuře na internetu a Facebooku zvlášť.

– Nikoli jen proto, že to bylo v bezprostřední časové shodě s tím, když prudce začal růst počet přečtení mého článku o nepříliš seriozním pořadu v ČT o volebním potenciálu, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/6098-vyvoj-volebnich-preferenci-pozor-na-manipulace.html

(ten určitě pravidla Facebooku neporušuje)

– Především proto, že na rozdíl od jiných případů, o kterých vím od jiných osob, Facebook na jedné straně říká “Tato fotka je v rozporu s našimi Normami komunity”, ale žádná fotka tam není a odkaz “Otevřené” nereaguje na rozkliknutí. Rámeček pod textem “Ak si myslíte, že vaša fotka nemala byť odstránená, môžete odpovedať na túto správu a uviesť viac informácií a my vašu fotku skontrolujeme znova. Ak zistíme, že nie je v rozpore s našimi Normami komunitami, obnovíme ju na Facebooku.” nefunguje. Nelze do něj psát. To považuji ze strany FB za neetické a za porušení našich Norem komunity. Prostě je to neférové. Tady to vidíte na vlastní oči:

Zdůrazňuji, že jsem nic, co by bylo v rozporu pravidly Facebooku, neuveřejnil.

Pokud se mýlím, žádám opakovaně toho, kdo mě nahlásil, aby to uvedl.

Obávám se, že se dotyčný neozve, ale může ho nahradit kdokoli jiný, kdo by se domníval, že by na mém Facebookovém projektu našel něco, co je v rozporu s pravidly Facebooku. Uvítám to.

Mimo jiné, zablokováním se podařilo výrazně omezit počet přečtení mého blogu a uvedeného článku zvlášť, viz:

Sobota a neděle mají vždy nižší počet přečtení, zablkován jsem byl v pondělí 10. 9., když začal počet přečtení prudce růst. Po odblokování o dva dny později (středa 12.9.) zase následoval růst:

Budu se nadále snažit dopídit toho, proč jsem byl zablokován. Nerad bych, aby se Facebook stal živnou půdou anonymních darebáků, kteří v sobě spojují lhářství a udavačství. To asi není cílem “Norem komunity” Facebooku.

Poznámka redakce Nové republiky:
Napište nám nebo panu docentu Valenčíkovi o svých špatných zkušenostech s Facebookem, případně s dalšími sociálními sítěmi. Poslanec Václav Klaus mladší chystá textaci zákona, který by za podobné bezdůvodné cenzurování Facebook sankcionoval. Poslanec Klaus ml. navrhuje, aby cenzornímu zásahu podléhaly pouze výzvy ke genocidě, vše ostatní by na sociálních sítích nesmělo být předmětem cenzury.



Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/6107-fb-nechce-sdelit-proc-me-bloknul.html