Vojenský expert: Rusko rozšiřuje bezpečnostní zóny v Sýrii oprávněně

25. 9. 2018      zdrojzdroj
Profesor Akademie vojenských věd sdělil Národní zpravodajské službě, co znamenají systémy radioelektronického potlačení, které se v SAR po incidentu s Il-20 posilují. Ministr obrany RF Sergej Šojgu hovořil o bezpečnostních opatřeních, která ruská armáda v Sýrii učiní v souvislosti s incidentem s Il-20. Podle jeho vyjádření budou provedena ve třech krocích…


“Za prvé. Syrské ozbrojené síly obdrží během dvou týdnů moderní systém protivzdušné obrany S-300. Je schopen zachytit prostředky vzdušného útoku v dálce více než 250 km a může také zasáhnout několik vzdušných cílů. Zdůrazňuji, že na žádost izraelské strany jsme v roce 2013 pozastavili dodávku komplexu S-300 do Sýrie, která již byla připravena k odeslání. Syrští vojáci tehdy absolvovali i potřebné zaškolení. Dnes se situace změnila. A nebyla to naše vina”, zdůraznil ministr obrany.

“Za druhé. Velitelská stanoviště syrských útvarů a vojenských jednotek protivzdušné obrany budou vybavena automatizovanými řídícími systémy, které jsou dodávány pouze Ozbrojeným silám Ruska. Tím bude zajištěno centralizované řízení všech sil a prostředků protivzdušné obrany Sýrie. Nejdůležitější je, že bude zajištěna identifikace všech ruských letadel prostředky syrské protivzdušné obrany”, konstatoval Šojgu.

“Za třetí. V oblastech sousedících se Sýrií bude nad Středozemním mořem prováděno radioelektronické potlačování družicové navigace, palubních radarů a komunikačních systémů bojového letectví, které útočí na objekty na území Sýrie. “Jsme přesvědčeni, že zavedení těchto opatření zchladí “horké hlavy” a udrží je před nepromyšlenými kroky, které ohrožují naše vojáky.

Profesor Akademie vojenských věd, amerikanista Sergej Sudakov ve vysílání Národní zpravodajské služby vysvětlil, co to jsou systémy radioelektronického potlačení. Podle jeho sdělení jde o rozšíření stávajících bezpečnostních zón.

“Všechno to, co se týká systémů potlačování, používají všechny státy. Existují tzv. bezpečnostní koridory, které vytyčují přesné souřadnice hranic, kde je možné létat a kde nikoliv. Naše bezpečnostní zóny se vždy rozkládají v oblastech, kde se nacházejí naše vojenská a humanitární zařízení. I tak tam byl systém potlačování radarů, který neumožňoval letadlům letět na toto území. To znamená, že letadlo oslepne a ohluchne, když se dostane do takového kvadrátu, nemá tam co dělat. Navíc se stane cílem oněch raketových systémů, které ho dokonale vidí. My tedy tuto zónu rozšiřujeme”, vysvětlil Sudakov.

Posílení systémů potlačování radarů ze strany Ruska vyvolá nespokojenost zemí koalice, vedené USA, poznamenal expert. Ale vzhledem k tomu, že jejich přítomnost na území Sýrie je z hlediska mezinárodního práva nezákonná, veškeré připomínky v této záležitosti jsou automaticky anulovány. Nelíbí se vám to – žalujte nás, shrnul expert.

“Celkově budou nyní všichni v koalici říkat, že účinnost jejich působení bude snížena. Ale promiňte, existují normy mezinárodního práva. Je třeba si na jejich základě uvědomit, že nacházet se na území SAR je možno pouze na základě pozvání vedení Sýrie nebo na základě přítomnosti v koalici se Sýrií. Tudíž koalice, které tam jsou a řádí tam, prostě pošlapávají normy mezinárodního práva. A tady je to velmi jednoduché, buď celá koalice působí pro dodržování zákona nebo každý soudí, že existuje anarchistické právo, no a v rámci anarchie se dá provádět cokoliv. My jsme právě ta strana, která respektuje právo, komu se to nelíbí, ať nás zažaluje”, prohlásil Sudakov.

Současně poznamenal, že Rusko v každém případě oznámí všem stranám, přítomným v Sýrii, že jsou vytvořeny bezpečnostní zóny.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová