Vše je mnohem horší, než se zdá (1. díl)

18. září 2018 News Front , překlad Outsidermedia
Výtah z besedy Sergeje Veselovského s vojenským expertem plk. Alexandrem Žilinem a analytikem Vladimírem Rogovem na tv. kanálu „Politics Global“, věnované bolestivým místům ve světě a situaci na Ukrajině. (To druhé v pokračování – pozn.překl.)




Domníváte se, že skutečně kolem 14. září může na Donbasu k něčemu dojít, nebo naši nejvyšší vyřeší problémy v tichu kuloárů?

Žilin: Nějakou provokaci 14. září nevylučuji, protože vidíme projevy spojitého řetězu roztahování ruského vojenského potenciálu po obvodu, formování ohnisek napětí od naší západní hranice po Afghánistán. To vše závisí na tom, jaké úkoly vytyčil plánovač. Za druhé – nikdo už neskrývá, že Ukrajina, je nástupištěm války proti Rusku, a páni Ukrajiny za kopečky situace tam využívají nejen k nátlaku na Rusko, ale také k odvedení pozornosti. Jsem hluboce přesvědčen, že je natažen kohoutek světové války – regionální a nikoli globální s použitím taktických jaderných zbraní na Blízkém Východu. Všichni dnes křičí: – podívejte se na soustředění sil ve Středozemním moři. Chci připomenout, že stejně tak křičeli před předchozím útokem, zatímco jen odchovanci vojenské rozvědky z klubu „Nebopolitiky“ (lidé kolem Devjatova–pozn.překl.) říkali, že úder přijde se strany Rudého moře – a tak se také stalo, zatímco dění ve Středozemním moři byla jen krycí operace. Já říkám, že nepůjde ani tak o úder na syrská vojska, jako na íránský jaderný program, a útočit budou letecky z Gruzie, a možná i z Arménie, kde se podle rozvědných informací soustřeďuje americké vojenské letectvo.
Rogov: Doplnil bych jen, že dle mého, pokud jde o rozsáhlé vojenské provokace Ukrajiny proti Donbasu, že kolem 14. září k ničemu zvláštnímu nedojde. Je to prostě datum tzv. školního příměří, ale vidíme, že vojenské síly Ukrajiny (VSU) stejně ostřelovaly Kominternovo, Gorlovku a, koneckonců, zabily lídra Doněcké lidové republiky. Takže příměří je dost virtuální. Výmluvným momentem je zde, že podle otevřených zdrojů už probíhá vyšetřování vraždy Zacharčenka, vyšetřovateli ruské FSB bylo objeveno dost důkazů a jen po pár dnech jejich práce oznámil mluvčí Kremlu Peskov, že …“Porošenko je„něrukopožatěn“ a jeho setkání s Putinem je ze zásady vyloučeno“, což je diplomatické vyjádření hlubokého opovržení dotyčným. Souhlasím s tím, že zvyšování napětí na Donbasu je klamným manévrem.
Souhlasím také s kolegovým viděním, mírně řečeno nepříliš přátelského vztahu arménského vedení k RF. Tamní nový lídr Pašiňjan pracuje kvalitněji než před ním Juščenko, Porošenko a další. On stále deklaruje přátelství s Ruskem a spojenectví s ním, aby zklidnil většinově pozitivně Rusko vnímající většinu obyvatelstva, kterému následně unikají jeho konkrétní kroky vstříc Západu.

Jaká je role Donalda Trumpa v tomto dění?
Žilin: Podle mého názoru nejde o USA jako o zemi. Trumpovci představují světovou podnikatelskou ekonomiku, zatímco Clintonovi vládce oněch nul – kapitálu, který zotročil ekonomiky všech zemí světa. Proto jde o boj na život a na smrt – kdo prohraje, zkrachuje. Vidím, že na Trumpa, Putina a Xi Jinpinga útočí z jednoho energetického centra, což znamená, že sázky jsou vysoké a před ničím se nezastaví. Navíc, poprvé za celou historii toho člověka – mám na mysli Henry Kissingera, představitele globálních sil, které patří k Plánovačům, na něj začali útočit. To se nikdy nestalo, aby se rozmáchli na Plánovače. Trumpisté fakticky vystupují za zbourání světového liberalismu, který se úplně vyčerpal, zahnal svět do systémové krize trhů, ekologie, zdrojů, zkrátka všeho. Ale oním kohoutkem může být přece jen Blízký Východ. Mnozí politologové se mnou nebudou souhlasit, ale já se velmi obávám střetnutí mezi Íránem a Izraelem. Pokud by – nedejbůh – k tomu došlo, bylo by to hrozné a mj. přeformátování Ukrajiny, jejího jihu, může být takové, o jakém se nikomu nezdálo v nejhorším snu. Po tom mohou následovat velmi těžké následky pro všechny.
Posuzujeme-li, zda může dojít k Trumpově útoku na Sýrii, říkám, že může být takový jako posledně, přičemž naprosto vylučuji, že by zasáhli naše vojáky. Je to apriori vyloučeno, protože si uvědomují, že bychom museli odpovědět a byla by velká válka. Události se vyvíjejí skoro nepředvídatelně a každý den vidíme nějaké novinky. Podívejme se na kauzu Skripalových: To, co prezentuje Therese May, to je jakási politická kámasútra pro ty, kterým je přes šedesát. Proto, kromě odporu a opovržení, u politických alfa-samců nic jiného nevyvolává. Proč se to vše dělá? Je to opět manévr k odvedení pozornosti, protože krycí legendy, které předkládají, jsou pod jakoukoli kritiku. Neznám špatně zvláštnosti činnosti britských tajných služeb, a věřte mi, že tam na blbce nenarazíte. Myslím si že je za tím nějaká obskurní firma a vím možná i která – taková, kterou kdysi založil pod názvem „Fond občanských svobod“ nebožtík Boris Berezovskij k vyšetření smrti bývalého důstojníka FSB Litviněnka otráveného údajně poloniem v Londýně. V tomto případě sledujeme představení a musíme se naučit oddělovat zrno od plev, protože na informačním poli probíhá totální dezinformace.

Jestliže se v Idlíbu nachází 50.000 islamistů, proč je nevybombardujeme?

Veselovskij: Na tuto otázku mohu odpovědět sám: vojáci vědí, a zde přítomný Alexandr Žilin mi to jistě potvrdí, že ve válce při masivním bombardování pozic nepřítele ve městech, připadá na jednoho zabitého vojáka deset civilistů. V případě Idlíbu by tak zahynulo zhruba půl milionu lidí! To je nepřijatelné.

Rogov: Budu pokračovat myšlenkou Alexandra připomínkou, že asi v roce 2012 Henry Kissinger, který je považován za představitele nadnárodních elit veřejně – tedy těch, kteří jsou projektanty – prohlásil: „Za deset let Izrael nebude…“ A teď se podívejte, jak prudce se zvedly sázky na Blízkém Východě, a jak ti, co jakoby ochraňují Izrael, začali intenzívně podporovat IS (Daeš), aby ostatní země pochopili, že se nemohou věnovat svému rozvoji, ale musí se bránit. Navíc asi desítka amerických tajných služeb vypracovala zhruba 80stránkovou analytickou zprávu, která doporučovala se připravit na Blízký Východ bez Izraele. Takže vidíme modelování nových reálií, nového světa, ale přitom stejnými lidmi, kteří organizovali holocaust ve 2. světové válce, kdy naháněli Židy, aby z nich udělali oběť. Není vůbec důležitá národnost těch, kteří to připravovali – nejčastěji byli sami Židy, nicméně své souvěrce a krajany nemají v úctě.
Rogov: Rizika a hrozby pro Izrael existují i proto, že politika vládní strany Likud – nelze se zabývat nějakou segregací a určováním, kdo je čistší a kdo ne, kdy je v zákoně zapsáno, že Izrael je státem národním… Vidíme, jak v postukrajinském prostoru se o něco takového pokusili, když začali konstruovat národní stát neznámo čí: Z ruských obyvatel, kteří se zřekli svého jména, které začínají nazývat Ukrajinci, ale já bych je nazval „Ruinci“, protože budují zříceninu. Údaje o populaci: – 44 nově narozených na 100 zemřelých, nemluvě už o emigrantech a nezvěstných. Hromadný úprk potvrzený údaji – jen v roce 2018 jeden milion lidí.

Význam podzimních voleb v USA:
Žilin: Trumpovi předchůdci investovali obrovské peníze do stupňování rusofobie v USA. Bohužel je po tom dnes poptávka nejen na Ukrajině, ale i ve Státech samých. Rozumím tomu tak, že Trump, který zastupuje úplně jiné „družstvo“ se jako byznysmen snaží sebrat z této rusofobie smetanu svými vystoupeními na Twitteru s prohlášením, hrozbami, atd. Za druhé: – po událostech v Iráku, po jeho zničení, jsme si řekli, že mezinárodní právo už neexistuje – zapomeňme na něj. Tak se i stalo: Následovala Libye a Sýrie a všechna prohlášení, že mezinárodní instituce USA nezajímají, znamenají, že skutečně není, o což oni usilovali, protože probíhá zápas o nový světový řád. Tato mezinárodní pravidla tyto globální síly k ničemu nepotřebují, protože se budou formovat úplně nová. Budou se možná formovat nekoloniální Evropa. A všechny ty řeči kolem Británie, jakže jsou blbí, že si nespočítali, na kolik je Brexit přijde… Ale proč by impérium, nebo země dělající si nárok na vládu nad Evropou, mělo být v jedné ohradě s koloniálními státy? Svět v historické retrospektivě neprožíval to, co prožívá teď. Myslím si, že mnozí zasvěcení vědí, co může tento svět čekat. Souhlasím s tím, co Voloďa řekl v souvislosti s výrokem Kissingerovým, a dodávám jen, že i Papež prohlásil, že třetí světová válka začala, svět bude úplně jiný a že neví, zda zůstanou nějací lidé, kteří dokáží slavit Velikonoce.
Rogov: Navážu na Alexandra a řeknu, že je třeba říci, že ti nadnárodní mládenci – projektanti, jak jim říkáte – ti zvysoka kašlou na existenci USA, Británie, atd., ty jsou pro ně jen nástrojem přeformátování světa. Vezměte si například nedávnou informaci o depozitáři semen, vzorků DNA, atd., kde jsou za tlustými zdmi odolávajícími jadernému útoku uloženy v Grónsku. Tím, že to veřejnosti ukazují, legalizují jej a připravují ji na dobu apokalypsy. Stejně tak ty přehlídky zombie na Ukrajině i na Západě jsou velmi dobře financovány. Proto přirozeně mezinárodní systém, který pracoval jen pro jistou nadnárodní elitu, má výpadky. Můžeme je vidět např. při svačině ruského a čínského prezidenta, kdy si oba upekli lívance s kaviárem, ochutnávali zmrzlinu, na Číňanovu poznámku, že nemá s sebou ruble, Putin odpověděl, že může platit v jüanech… Vypadá to jako vtip, ale je to jasné modelování budoucnosti nabízené na platformě BRICS a ŠOS. *)
Na druhé straně si všimněte, že Mezinárodní trestní soud poprvé nejenže začal oficiálně projednávat trestní a válečné zločiny při akcích USA v Afghánistánu, ale vyvolalo to skutečnou hysterii a John Bolton **) prohlásil, že USA umožní Mezinárodnímu trestnímu soudu zemřít přirozenou smrtí. Dále doslova řekl, že pokud budou vést vyšetřování USA, Izraele, nebo dalších spojenců, Spojené státy to tak nenechají.
—-*) BRICS – společenství pro hospodářskou spolupráci zemí: Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika, ŠOS – Šangjajská organizace pro bezpečnost a spolupráci. Členové: Indie, Kazachstán, Kyrgizie, Čína, Pákistán, Rusko, Tadžikistán, Uzbekistán. Pozorovatelé: Afghánistán, Bělorusko, Irán, Mongolsko. Dalších 9 zemí podalo žádost o statut pozorovatele (mezi nim Egypt, Izrael, Irák, Vietnam, atd.)
**) John Bolton (1948) – poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost—-
Překlad: st.hroch 180913