Zveřejněno video „Bílých přileb” s inscenací „chemického útoku“ v Idlibu!

Údajné oběti “chemického” útoku

– kou –

25. 9. 2018  PrvníZprávy

Syrská agentura SANA zveřejnila videa dramatizace údajného chemického útoku v syrské provincii Idlib, které připravily „Bílé přilby“, aby mohly z něj obvinit vládní síly.

Během několika minut však byl materiál odstraněn ze stránek YouTube. Článek o videu v arabské a anglické verzi na webové stránce zůstal.

V pětiminutovém videoklipu se objevily tři verze stejného videa inscenace s mírně odlišnými „scénáři” a uspořádáním herců. Na začátku videa jsou na zemi údajné„oběť“ chemického útoku, jeden muž nesen na nosítkách do sanitky a dítě polévají vodou na pickupu.

V druhé a třetí verzi videozáznamu však člověk již není na nosítkách, ale pomáhá ostatním polévat dítě vodou.

Varování před provokací

Skutečnost, že povstalci připravují novou provokaci s chemickým útokem, který by měl sloužit jako záminka k raketovým útokům Spojených států a jejich spojenců, v srpnu uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Navíc ruské středisko pro usmíření válčících stran v Sýrii uvedlo, že teroristé připravují skutečně použít chemické látky na bázi chlóru proti účastníkům zinscenovaného natáčení, aby obvinili z útoku vládní vojsko.

Minulé pondělí se v Soči prezidenti Ruska Turecka Putin a Erdogan dohodli na zřízení do 15. října demilitarizované zóny v Idlibu podél linie střetu mezi ozbrojenými opozičními a vládními silami a ministři obrany obou zemí podepsali memorandum o stabilizaci situace v oblasti idlibské deeskalační zóně.

(kou, prvnizpravy.cz, sana.sy, ria.ru, foto: repro video sana)