“Americká sabotáž”: Rusko reagovalo na zprávy o možných sankcích USA za účast na obnově Sýrie

Roman Šimajev, Polina Poletajevová
20. 10. 2018     russian
Prohlášení USA o záměru pracovat na vyřešení konfliktu a obnovení Sýrie “nejsou nic jiného než výmluvy”, zdůraznil náměstek ministra zahraničí RF Sergej Rjabkov. Domnívá se, že Washington se zaměřil na odmítání nutnosti pomáhat Damašku. Takto diplomat okomentoval publikace, podle nichž Bílý dům připravuje strategii k uložení finančních omezení vůči ruským a iránským firmám, zapojeným do obnovy SAR. Jak bylo řečeno ve Státní dumě, Amerika má zájem na udržení napětí v regionu. Rada federace je zároveň přesvědčena, že Spojené státy se snaží používat finanční páky k vyvíjení tlaku na další země.


Washington předvede svou nenormálnost, pokud zahrne do seznamu sankcí představitele zemí, účastnících se rekonstrukce Sýrie. Uvedl to náměstek ministra zahraničních věcí Ruska Sergej Rjabkov.

“Viděli jsme tyto zprávy. Obecně není obvyklé komentovat anonymní zdroje, avšak v tomto případě lze říci, že to dokazuje, že Washington vzal kurz na odmítání nutnosti účastnit se obnovy normálního života v Sýrii, vytváření podmínek pro návrat uprchlíků, obnovy hospodářství, aspektu infrastruktury těchto otázek a všech dalších aspektů, spojených s normalizací situace”, cituje agentura RIA Novosti Rjabkova.

Podle jeho vyjádření zprávy, které se objevují, odrážejí podstatu americké politiky.

“Je to ukazatel toho, co jsme vždycky říkali: že veškeré slovní kamufláže ohledně starostí o jasnou budoucnost Sýrie nejsou nic jiného než výmluvy”, vysvětlil diplomat.

Administrativa Bílého domu zpracovává strategii zavedení finančních restrikcí pro ruské a íránské firmy, zapojené do rekonstrukce Sýrie. Oznámil to televizní kanál NBC s odkazem na tři zdroje, které jsou s tímto dokumentem obeznámeny.

Je třeba poznamenat, že Washington má v úmyslu se soustředit na “politické a diplomatické úsilí”, aby vytlačily Ozbrojené síly Íránu ze SAR prostřednictvím finančního tlaku, bez přímých střetů s formacemi, kontrolovanými Teheránem. Kromě toho se počítá s odmítnutím přidělit prostředky do oblastí, v nichž jsou přítomna íránská a ruská vojska.

Dodejme, že syrský ministr zahraničí Walid Moallem během projevu na 73. Valném shromáždění OSN uvedl, že přednost při obnově země po válce bude dána jejím přátelům, kteří podporovali Damašek v boji proti terorismu. Obvinil také koalici, vedenou Spojenými státy, z podpory teroristických skupin, spáchání válečných zločinů, hromadného zabíjení civilistů a zničení infrastruktury syrských měst.

“Tyto vlády vytvořily nezákonnou mezinárodní koalici v čele se Spojenými státy pod záminkou boje proti terorismu v Sýrii. Ukázalo se, že cíle koalice se plně shodují s cíli teroristických skupin, které na své cestě šíří chaos, smrt a zkázu”, zdůraznil Moallem.

Odmítnutí USA finanční pomoci SAR

V srpnu informovala mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová o přesměrování asi 230 milionů dolarů, které měly být přiděleny Sýrii, na podporu dalších klíčových priorit zahraniční politiky.

“Přesně tak, DAEŠ tam už není, nesmiřitelní teroristé odešli, Bílé přilby byly také evakuovány. Kdo ještě může v Sýrii potřebovat peníze? No a ministerstvo zahraničí USA přece nebude sponzorovat mírový život”, komentovala situaci mluvčí ministerstva zahraničí Ruska Marie Zacharová.

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov také oznámil, že v OSN existuje tajná směrnice, zakazující pomoc při obnově Sýrie. Jak později oznámily noviny Kommersant, dokument je datován 17. října 2017. Z textu vyplývá, že světová organizace bude připravena přispět k rekonstrukci SAR pouze tehdy, pokud bude Bašár Asad svržen.

Mezitím oficiální zástupce generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric zdůraznil, že otázka existence tajné směrnice se zkoumá . “Naše pozornost je nyní zaměřena na politické urovnání”, dodal.

Vedoucí diplomacie EU Federica Mogheriniová zase uvedla, že podmínkou účasti Evropské unie na obnově Sýrie je nastavení politického procesu, který musí být také “legitimizován mezinárodním společenstvím”.

“Pokud se tak nestane, nemyslím si, že budeme mít možnost, prostor”, uzavřela zástupkyně Evropské unie.

“Syrský konflikt je už přehřátý”

Americký vůdce Donald Trump opakovaně hovořil o tom, že bude podporovat pouze ty země, které se drží kurzu zahraniční politiky USA, připomněl člen Rady federace Igor Morozov. Podle něj se za takovými prohlášeními skrývá přímý tlak na státy.

“Velmi vážnými pákami vlivu, vytvořenými v roce 1944, jsou Mezinárodní měnový fond, v němž mají USA kontrolní podíl, a Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj. Doposud fungují a jsou klíčovými pákami tlaku USA”, zdůraznil senátor.

Poznamenal také, že situace v SAR musí být řešena neprodleně.

“Konflikt už není jen rozvleklý – je přehřátý. Nové sankce proti Rusku ničeho nedosáhnou”, zdůraznil Morozov v rozhovoru s RT.

A člen výboru Státní dumy pro zahraniční věci Sergej Železňak poznamenal, že když Washington zavede finanční omezení, bude to ukázkou skutečných cílů americké mise.

“Samotné USA sabotují proces obnovy infrastruktury zničené Sýrie a všemožně brání účasti ostatních zemí při poskytnutí pomoci syrskému lidu. To opět dokazuje, že Washington nemá zájem řešit syrskou krizi a chce udržet napětí v zemi co nejdéle”, uvedl Železňak ve svém prohlášení.

Podle jeho vyjádření “je slabá Sýrie lákavé sousto” pro americkou armádu, která sní o převzetí kontroly nad celým Blízkým východem s použitím ozbrojené opozice a zahráváním si se zbytky teroristů. Poslanec také vyzval evropské úředníky, aby se znepokojovali sociálně-ekonomickou situací svého vlastního kontinentu.

“Evropští partneři USA musí pochopit, že když nechtějí poskytovat pomoc Syřanům při obnově jejich poškozené infrastruktury a nastolení normálního života, vyvolávají rozrůstání konfliktu, nové vlny uprchlíků do Evropy a problémy s migrací”, vysvětlil poslanec.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová