Britská kybernetická vojska se rozhodla nechat Kreml bez elektřiny

6. 10. 2018     lenta
Vojenské velení Velké Británie prohlásilo, že je připraveno provést kybernetický útok na Rusko a ponechat Moskvu bez elektřiny. Tento scénář bude uskutečněn v případě útoku na jednu ze západních zemí. Informoval o tom list The Sunday Times s odkazem na vysoce postavený zdroj v bezpečnostních službách království.


Podle jeho sdělení britští úředníci “se zapřisáhli, že budou aktivovat útočný kybernetický potenciál, včetně schopnosti vypínat světlo v Kremlu”. Poznamenává, že vláda podnikne tento krok, protože Spojenému království se nedostává obranných zdrojů.

Britové se budou aktivně bránit agresivitě Moskvy v kyberprostoru, pokud se ruský prezident Vladimír Putin rozhodne obsadit ostrovy v Estonsku, aby vyzkoušel připravenost NATO splnit pátý článek stanov (ozbrojený útok na jednu zemi bloku je považován za útok na celý blok – pozn.Lenta.ru), provede vojenskou invazi do Libye nebo zaútočí na britské jednotky s použitím nepravidelných ozbrojených formací.

Noviny dodávají, že pět a půl tisíce britských vojáků má tento víkend cvičení v Ománu. Připravují se na jakoukoli konfrontaci s ruskými tanky nebo jednotkami pro vedení hybridní války.

Dříve v říjnu obvinil britský ministr zahraničí Jeremy Hunt ruskou vojenskou zpravodajskou službu GRU z organizování kybernetických útoků a přislíbil, že jim na ně spolu se spojenci odpoví. Koncem září Velká Británie oznámila, že vytvoří kybernetické jednotky k zadržování Ruska. Před tím generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyhlašoval, že NATO je připraveno se Rusku postavit.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová