Iščenko o havárii Su-27: Američané se cvičí na boj s Ruskem

21. 10. 2018      ukraina
V novém vydání programu “Iščenko o nejdůležitějším” politolog Rostislav Iščenko okomentoval zprávy o tom, že na Ukrajině během cvičení Čisté nebe havaroval letoun Su-27 s ukrajinskými a americkými piloty. Upřesnil, že stroj byl vyroben ještě v dobách SSSR a je zastaralým modelem současného Su-35, který je ve výzbroji ruské armády.


“Na jedné straně nejsou tyto dva modely vzájemně srovnatelné. Zároveň se navzájem podobají jako dvojčata, jsou vyrobeny pomocí stejných technologií a používají stejnou taktiku. Je docela možné, že američtí piloti chtěli prozkoumat zvláštnosti vedení boje ruských strojů. Kromě toho testovali ukrajinský systém protivzdušné obrany, který se rovněž podobá systému, jenž Rusko vytváří v Sýrii. Snaží se pochopit, jak jej lze obejít”, vysvětlil expert.

Večer 16. října během mezinárodního cvičení “Čisté nebe-2018” havarovala ve Vinické oblasti stíhačka Su-27UB, která patřila do 831. brigády taktického letectva v Mirgorodu (Poltavská oblast). Bylo oznámeno, že byli zabiti dva piloti: náčelník letectva vzdušného velení “Vostok” Vzdušných sil Ozbrojených sil Ukrajiny plukovník Ivan Petrenko a voják Vzdušných sil Národní gardy USA.

Vojenský expert Alexandr Žilin také v komentáři listu Ukrajina.ru poznamenal, že tyto manévry mají výrazné protiruské zaměření.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová