Itálie řekne ne „zbytečným a škodlivým” sankcím proti Rusku!

Matteo Salvini, italský ministr vnitra

– kou –
23. 10. 2018  DieWeltPrvníZprávy
Itálie se rozhodně postaví proti „zbytečným a škodlivým” protiruským sankcím, které způsobily finanční škody ve výši 20 miliard eur, řekl italský ministr vnitra Matteo Salvini v rozhovoru s Die Weltem.


Římské úřady považují tento přístup s ohledem na Moskvu za nepřijatelný, dodal však, že italská vláda nemíní v této věci použít veto, a zopakoval tak německému listu svůj postoj, který vyjádřil při návštěvě Moskvy.

Jakmile „vítr změn” dorazí do Evropy, všichni „bruselští byrokrati”, kteří se vynoří z „opevněných bunkrů”, půjdou domů, řekl italský ministr vnitra Matteo Salvini v rozhovoru pro Die Welt. Řekl, že v novém rozpočtovém plánu Římu, který se EU tak moc nelíbil, se nezmění ani jedna čárka.

„Odůvodnili jsme očekávání 60 milionů Italů, nikoliv Bruselu,” dodal politik a vyjádřil důvěru, že se orgány EU dříve či později vzdají a dovolí italské vládě vykonávat její práci.

Salvini: Itálie řekne protiruským sankcím ne!

Rovněž komentoval „šokující”, podle žurnalisty Die Weltu, výsledky průzkumů v Itálii, podle nichž pouze 44% občanů země chce zůstat v Evropské unii: „To mohlo vyvolat šok, ale ne u mě. Vidím svoji budoucnost a budoucnost svých dětí v Evropě, ale ne v takové. A pokud Brusel skutečně odmítne plán rozpočtu, počet euroskeptiků se zvýší na 70%.”

Salvini také potvrdil, že italské úřady se rozhodně postaví proti „zbytečným a škodlivým” protiruským sankcím. Poznamenal, že kvůli nim Itálie přišla o 20 miliard eur, ale podle něj Řím v této věci nepoužije své právo veta: „Veto je trumfová karta, kterou nemůžeme použít na všechno. Rádi bychom to využili proti sedmiletému finančnímu plánu, migrační politice a protiruským sankcím. Ale nemůžeme to udělat, protože veto, jako zbraň, se rychle stane bezcenným.”

Ministr však zdůraznil, že „se Itálie postaví proti plánům Bruselu, aby se prodloužily sankce proti Moskvě.” „To znamená, že jim jasně řekneme: ne, takový přístup považujeme za nepřijatelný,” uzavřel Salvini.