Lavrov odepřel Ukrajině právo provádět s NATO společná cvičení v Azovském moři

18. 10. 2018     https://lenta.ru/news/2018/10/18/no_maneuvers/
Ukrajina nebude moci provést společné cvičení s NATO v Azovském moři, protože to vyžaduje souhlas Ruska. Uvedl to ministr zahraničí RF Sergej Lavrov v rozhovoru s RT France, Paris Match a Figaro. Stenogram rozhovoru je vystaven na internetové stránce Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace.


“Ukrajina chce nyní vyvolat cvičení NATO v Azovském moři, ale tam již nebude možné proplout, protože naše dohoda s Ukrajinou vyžaduje vzájemný souhlas pro průchod válečných lodí do Azovského moře. Ale chtějí to, a jsou v tom horlivě podporováni”, řekl.

Hlava ruské diplomacie poukázala na to, že NATO nadále shromažďuje zbraně na hranicích Ruska. “Evropa utrácí peníze na modernizaci dopravní infrastruktury tak, aby americké těžké zbraně, a zajisté i zbraně jiných zemí NATO, mohly jednodušeji směřovat k našim hranicím a  otevřeně realizovat provokativní cvičení, nikoliv jako jsou naše s Čínou uprostřed Sibiře, ale na Ukrajině, v Gruzii a v Černém moři”, řekl Lavrov.

Ukrajina se účastní řady společných vojenských cvičení s USA a zeměmi NATO. V současné době se v zemi konají mezinárodní manévry Clear Sky 2018, spojují devět zemí, z nichž osm je členem NATO.

Ukrajina soudí, že Rusko porušuje práva Kyjeva v Černém a Azovském moři a v souvislosti s tím se s Moskvou soudí. Po dokončení výstavby Krymského mostu přes Kerčskou úžinu začalo mezi zeměmi v Azovském moři narůstat napětí. Ukrajina se obává, že Rusko jí k němu bude blokovat přístup. Hraniční stráže obou zemí si navzájem několikrát zastavovaly a zadržovaly ve vodách Azovského moře plavidla.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová