Polsko počítá, že rozhodnutí o rozmístění americké vojenské základny bude přijato na jaře

10. 10. 2018     zelv.ru
Polské orgány očekávají, že Amerika rozhodne o otázce dislokace své základny v republice do jara roku 2019. Bylo to řečeno hlavou polského ministerstva zahraničí Jacka Čaputoviče. V rozhovoru s novinami Kommersant ministr poznamenal, že vojáci NATO jsou v Polsku na rotačním základě a že jich “jsou jen asi 3000”, zatímco Varšava chce, aby američtí vojáci byli v zemi trvale a aby jich bylo co možná nejvíce.


Na otázku, jak brzy se v Polsku objeví americká vojenská základna, Čaputovič odpověděl, že “vojáci jsou již tady,” ale existují určité problémy, které je ještě třeba vyřešit.

“Jsou potřebné investice do infrastruktury k rozšíření a přizpůsobení stávající základny. Ještě je nutné analyzovat a prodiskutovat vojensko-politické aspekty a také místo konkrétní dislokace. Hodně záleží na postoji Kongresu USA a závěrech administrativy prezidenta Spojených států a Pentagonu, ale doufáme, že rozhodnutí bude učiněno na jaře příštího roku”, prohlásil.

18. září se prezident USA Donald Trump a hlava Polska Andrzej Duda během setkání v Bílém domě domluvili na upevňování vojenské spolupráce. Trump navíc slíbil, že se bude zabývat otázkou vytvoření trvalé vojenské základny v Polsku, a Duda navrhl, aby se jmenovala Fort Trump.

Varšava dokonce také prohlásila, že je připravena zasponzorovat veškerou výstavbu (přibližně 1,5-2 miliardy dolarů). Za místa, kde je možné umístění, byla uvedena města Bydhošť a Toruň.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová