USA chtějí zaplatit zřeknutí se Evropy ruského plynu


Arťom Košelenko
12. 10. 2018 mk.ru/politics
Americké úřady se chystají vyčlenit 1 miliardu dolarů na financování evropských energetických projektů. Senátor za Republikánskou stranu Spojených států Ron Johnson a demokrat Chris Murphy vypracovali návrh zákona, který Washingtonu pomůže “zmařit kontrolu” Ruské federace nad Evropou. Podle dokumentu by americká vláda měla vyčlenit 1 miliardu dolarů na financování energetických projektů v Evropě.


“Vynaložili jsme miliardy na upevnění vojenské obrany ve východní Evropě, ale nezapomínejme na nebezpečné důsledky energetického zadušení Ruskem”, uvádí Murphyho Sputnik International.

Senátoři se domnívají, že jejich iniciativa nejen pomůže zbavit Evropu ruského vlivu, ale také vytvoří nová pracovní místa ve Spojených státech.

25. září americký prezident Donald Trump podrobil kritice projekt výstavby plynovodu Severní proud 2 a prohlásil, že Německo by se mohlo dostat do absolutní energetické závislosti na Rusku.

Ministr zahraničí Německa Heiko Maas odpověděl na obvinění amerického vůdce. Podle ministra je výstavba plynovodu ekonomickým projektem, nikoliv politickým.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová