USA takovou odpověď neočekávaly. Rusko končí s ničením plutonia pro vojenské účely

8. 10. 2018     yandex
Už na začátku tohoto století byla mezi USA a Ruskem podepsána dohoda o zničení plutonia pro vojenské účely, aby obě země mohly klidně spát. Mělo se ničit výrobní metodou, v Rusku byl postaven závod, který z něj vyrábí plutonium pro palivo pro jaderné reaktory atomových elektráren, ale Spojené státy se rozhodly to tak nedělat.


Vůbec dlouho přemýšlely o tom, co konkrétně s plutoniem dělat, a nakonec dospěly k tomu, že je budou ředit, konzervovat a ukládat. Takže se tak ukázalo, že USA ho vůbec neničily, ale jen to předstíraly, jelikož v případě potřeby by bylo možné plutonium získat chemickými operacemi bez ztráty kvality.

Moskva velmi dlouho čekala a doufala, že USA se umoudří a že přece jen plutonium zničí, ale vztahy mezi zeměmi se začaly zhoršovat a na rozkaz ruského prezidenta Vladimíra Putina byla likvidace plutonia pozastavena kvůli nepřátelským vztahům a neplnění USA svých závazků.

Při podpisu této smlouvy byly Spojené státy přesvědčeny, že se země, která je v úpadku, již nevrátí ke svému bývalému majestátu, a proto se na smlouvu vykašlaly, neočekávaly, že by se Rusko znovu stalo jednou z nejsilnějších zemí na světě a že by mohlo diktovat své podmínky. Jak říkají mnozí experti, Amerika prostě zaspala okamžik, kdy mohlo být obnovení Ruska ještě zastaveno, a když se vzpamatovaly, bylo již pozdě. Obnova armády, ekonomiky, vlastní výroby, návrat Krymu, vedoucí postavení na světových trzích surovin, bezchybné operace v Sýrii atd.

Ruská vláda prohlásila. že mluvit s námi jazykem ultimát a sankcí a současně selektivně nadále spolupracovat, se nepodaří!

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová