Analytička Irena Ryšánková dopodrobna rozebrala dění okolo 17. listopadu. Žurnalistika není varianta zpravodajské či policejněpátrací činnosti.

19.11 2018   PL, část rozhovoru

,,Tvrdím, že revolverové metody Slonkové a Kubíka do demokratické společnosti nepatří. Schvalovat je dnes může akorát Slonkové druh, její nadřízený Jakub Unger.”
Pokud jde o „kauzu Babiš ml.“, tak vy jste se už naznačila, že to, jak tu věc rozehráli Slonková a Kubík, se vám nelíbí. Proč nesdílíte argumenty demokratické opozice, že Babiš podle všeho znemožňuje svědectví svého syna o 50milionovém podvodu na Čapí hnízdo? Že svého syna nechal zašantročit někam na Krym, aby se ho zbavil? Že se z něho snaží dělat blázna? A vůbec, že tím Krymem vystavil naši zemi bezpečnostnímu riziku, jak tvrdí Jakub Janda?

Tak já bych skoro řekla, že vzhledem ke své minulosti je bezpečnostní riziko Jakub Janda, protože nevíme, kdo jej čím může ještě vydírat nebo vydírá. Lidé tohoto typu jsou vždycky rizikem.

Kdo je „demokratická opozice“? Ti, kteří nesli na Václaváku tu demokratickou šibenici, nebo ti, kteří demokraticky rozhodli, kdo může a nemůže položit květiny?

Pokud jde o Slonkovou s Kubíkem, odpovídá to jejich metodám. Slonková si nikdy s etikou své práce hlavu nelámala. Jestli je to „jen“ vada charakteru (což by byla ta lepší verze), nemůže za to. Pokud to z nějakého důvodu dělat musí, to už je na pováženou a asi by bylo dobré zamyslet se nad tím, proč to musí dělat. Nevím, z jakého prostředí pochází Sabina Slonková, že má tuto morální výbavu, ale svět je takový.

Jet za člověkem, který je zjevně nemocný (a z toho videa je to vcelku patrné, ostatně i on to přiznává v e-mailu, i když to nazývá „pseudonemocí“) a natáčet jej skrytou kamerou, i když vím, že v zemi, v níž to dělám, je nahrávání bez výslovného souhlasu trestný čin, to chce docela silný žaludek.

Pokud měl někdy někdo v rodině člověka, který nebyl či není duševně zcela v pořádku, tak ví, že umí vyprávět příběhy, nad nimiž se tají dech. Ty příběhy jsou všechno, jen ne pravdivé.

Pak je nutné si uvědomit časovou souslednost. Nemoc se podle dostupných nezávislých informací u Babiše mladšího objevila v roce 2015. Do té doby to byl zdravý člověk, periodicky navštěvující náročné zdravotní prohlídky pro piloty dopravních letadel.

Je třeba vyrovnat se i s otázkou, co když Babiš mladší není žádná oběť. Pak musí být spolupachatel? Já netvrdím, že je, či není obětí svého otce, ani jak by se jí mohl stát. Netvrdím ani, že Babiš junior či senior je, či není nevinný. Nyní už mu ale nelze jakoukoliv vinu prokázat „nade vší pochybnost“. Vždy tu ta pochybnost bude, vždy už bude existovat možnost znevěrohodnění svědků proti němu. Tvrdím, že revolverové metody Slonkové a Kubíka do demokratické společnosti nepatří. Schvalovat je dnes může akorát Slonkové druh, její nadřízený Jakub Unger.

Žurnalistika není varianta zpravodajské či policejněpátrací činnosti.

Ostatně s těmito metodami jsme se setkali už mnohokrát, vždycky z pera či mikrofonu v podstatě týchž asi čtyř jmen. Ono si stačí vzpomenout na kauzy Jourová či Srba a člověk je hned opatrnější.

Tohle celé přece není o nějaké demokracii a o Babišovi. To je o nenávisti a zoufalství opozice z toho, že není schopna vygenerovat nadějné kandidáty, kteří by vyhrávali ve volbách, a v podtextu toho je zájem na tom, aby někdo dostavěl Dukovany a Temelín. A pak je z toho tohle. Slonková s Kubíkem jsou jen hračky v rukou režisérů.

Mimochodem, je zajímavé, jak čeští opoziční politici trvají na vyšetření českou policií. Švýcarská je asi nedůvěryhodná.

Když se nad tím tak zamyslíte – je vlastně v zájmu opozice, aby Babišově vládě vyslovila Sněmovna nedůvěru? Prý STAN chodí potajmu za ČSSD, ať to proboha nepokládají. Souhlasíte s některými názory, že kdyby byly nové volby, tak Babiš zase posílí?

Ale ano, některé strany se chvějí hrůzou z nových voleb. Peníze nemají, jejich sídla jsou většinou už zastavená bankám, klepou se na pětiprocentní hranici, žádná sláva. A do čela se určitě zase postaví nějaké „demokratické síly“. Oni tomu nemůžou odolat. Jako když před oslíka dáte mrkvičku.

Jan Zahradil napsal, že když se do čela demonstrace postaví Kocáb a podobní, je to jen bod pro Babiše. A házení kytek do koše je už jen vrchol…

Ano, Jan Zahradil je zkušený politický cynik. Ano, pokud by byly nové volby, za týden, Babiš by byl jediný, který by posílil.

– – –