Erik Best:Česká televize není Televize Seznam

21.11. 2018   EB
Je nemyslitelné, aby právníci společnosti Seznam.cz nevěděli, že je Švýcarsko svrchovaná země s vlastními zákony. Právní analýza Seznamu, ospravedlňující reportáž o Andreji Babišovi mladším, vůbec nebere v potaz, že se rozhovor s Babišovým synem odehrál v cizí zemi, kde je nahrávání rozhovorů bez svolení všech zúčastněných trestným činem. Seznam je komerční entitou a zjevně se rozhodl vědomě podstoupit určité riziko s přihlédnutím k potenciálnímu užitku. Chování společnosti by mělo být posuzováno pod tímto prizmatem.

Zcela jinou záležitostí je rezignace České televize na vyvážené zpravodajství, které jí nařizuje zákon. ČT systematicky zamlčuje (například tadytady), že se reportéři Seznamu v honu za sólokaprem pravděpodobně dopustili trestných činů. Zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský dokonce prohlásil, že lžeme, když se odvoláváme na konkrétní paragrafy švýcarského trestního zákoníku. Seznam možná porušil švýcarské právo; ČT ve svém jednání podléhá právu českému.

Upozornění: k dnešnímu textu bohužel nelze vkládat komentáře kvůli blíže nespecifikovanému porušování zásad komunity Facebooku.