K čemu nezávislý ukrajinský novinář vyzval české příznivce Euromajdanu?

Ukrajinský novinář Ruslan Kocaba

– ps –
30. 11. 2018  PrvníZprávy
Ruslan Kocaba je ukrajinský opoziční novinář, který naráží na obrovská omezení svobody slova ve své vlasti. Vězeň svědomí se se svými zkušenostmi podělil s českými novináři a ve svém vystoupení vyzval Ruslan Kocaba Michala Kocába a další české příznivce Euromajdanu o podporu.
 


Co učinil Ruslan Kocaba ve své rodné široké zemi na Ukrajině? Za výzvu k bojkotu mobilizace na Ukrajině byl v květnu 2016 uznán soudem vinným, dostal 3,5 roku odnětí svobody a ve vazbě strávil 524 dní. Kocaba byl obviněn z vlastizrady, ale Amnesty International jej označila za vězně svědomí.

Braňte svobodu slova, ale braňte se také před některými novináři!

Kocaba na nedávném setkání s českými novináři reagoval na aktuální incident v Kerčském průlivu. Za vším ukrajinský novinář vidí snahu prezidenta Petra Porošenka o zvýšení svého ratingu před prezidentskými volbami, když se jako na potvoru zrovna netěší velké podpoře voličů. “To je také záminka pro zablokování nepohodlných sdělovacích prostředků, právě takových, jako je TV kanál NewsOne,” upozornil na šikanovanou televizi, ve které má Kocaba vlastní pořad.

“Porošenko chce ostudný stav politických záležitostí na Ukrajině vykompenzovat válečným stavem. Jak víte, Ukrajina zaujímá nejhorší příčky v dětské úmrtnosti, korupci, šíření TBC, AIDS… Nevidíme známky zlepšení ekonomické situace. Sociální a zdravotnický systém byly rozbity – já tomu říkám genocida,” prohlásil Kocaba podle něhož válka není jen obchod se zbraněmi, ale také odpoutání od témat, která zajímají všechny občany.

Kocába se obrátil na Kocába

Na setkání českých novinářů s nezávislými zahraničními novináři zaznělo, že nad NewsOne stále visí hrozba zákazu činnosti. Reportéři této stanice totiž nemohou natáčet ve vládní čtvrti, jinak na ně přiběhnou neonacisté a dojde ke střetu. Proto se Kocaba obrátil na české podporovatele Euromajdanu, jmenovitě Karla Schwarzenberga, Ivana Gabala, Fedora Gála, Michaela Kocába ad další, aby nyní podpořili napadané a pronásledované ukrajinské novináře proti těm, kteří chtějí omezit jejich svobodu slova.

– – –