Když se dva hádají, třetí se směje

Jan Campbell
2.11.2018 VašeVěc
Zatím co je v české kotlině teplo na ulici a horké mozky ruso- a sinofobů brzdí rozvoj vztahů, nenechá si prezident Putin vzít šanci na setkání s delegací německých průmyslových kapitánů a manažerů. Delegaci vedenou Wolfgang Büchele v rámci již tradičního setkání s vládou RF organizovaného Ostausschuss der deutschen Wirtschaft, přivítal dnes prezident Putin bez zpoždění v naději, že nehledě na těžké mezinárodní podmínky se obchodní vztahy s SRN budou nadále dobře vyvíjet. Wolfgang Büchele podpořil prezidenta Putina vyjádřením, dass Russland und Deutschland wieder auf dem richtigen Weg seien.

Pro informaci uvádím, že v současné době pracuje v RF více než 5 tisíc firem, a mnohé prověřují možnosti expanze. Nehledě na sankce, politické ohňostroje a pozastavení jednání s RF na vládní úrovni. Odcházení kancléřky, pravděpodobně více vynucené než přirozené, dovoluje předpokládat, že němečtí průmysloví kapitáni vidí dále i bez dalekohledu než politici. Návštěva se uskutečňuje v době, kdy kritika podobná té z roku 2014, je nemožná.

Připomínám jeden z mnoha příkladů německé vůle neztratit Rusko jako obchodního partnera. Siemens-Chef Joe Kaeser si dovolil cestu do Moskvy, aby gratuloval prezidentu Putinovi k Olympiádě, kterou ohodnotil jako triumf pro Rusko. Joe Kaeser svoji návštěvou otevřel dveře dalším manažerům, obchodníkům a politikům. Včetně odcházející kancléřky Merkel. Ta navštívila prezidenta Putina, aby ho po té mohla přivítat v Berlíně. Před několika týdny potvrdil změnu větru také spolkový ministr hospodářství Peter Altmaier. Ten se nechalv Moskvě slyšet: Wir müssen um die gegenseitigen Beziehungen kämpfen, denn nur wenn man rede, könne man Probleme lösen. Jinými slovy: Když má problém řešení, nemá smysl si dělat starosti. Když problém řešení nemá, dělat si starosti nepomůže. Tím nechci budit dojem, že vše je v pořádku, nebo že se vracejí staré časy. Protože ale sankce urychlily transformaci systému a všech hodnot, proces se stal nezvratným. Proto je nezbytné se přizpůsobit novým podmínkám. To platí nejenom pro SRN, RF a ČLR. Ale i pro ČR. Lze očekávat, že vznikající nové vztahy mezi státy se budou orientovat výlučně na obchodních zájmech, ne na geopolitických pocitech, pseudo-spojenectví, o přátelství nemluvě.

Uvedené potvrzují fakta: k létu 2016 dosáhl obchod mezi SRN a RF poloviny objemu před sjednocením Krymu s RF. Ke zlomu došlo v létě, 2016. Od té doby obchod roste. V minulém roce o 20,2% na 25,9 miliard Euro. Ruský export se zvýšil o 18,7% na 31,4 miliard Euro. Během osmi měsíců 2018 se růst zpomalil. Podle údajů Spolkového statistického úřadu se zvýšil objem obchodu s RF o 8% a dosáhl úrovně 40 miliard Euro. Ruský export se zvýšil o celých 13%, německý export o 2%. Situaci obchodních vztahů ČR, nebo USA s RF nebudu popisovat. Skutečností ale je, a na delší dobu zůstane, že ztráta trhů a možností pro české podnikatele v RF se bude zvětšovat. To i proto, že v české kotlině málokdo ví i o britsko – ruském investičním fóru RussiaTALK 2018, tradičně organizovaném Vněštorgklubem. Fórum začalo dnes, na dušičky, samozřejmě s účastí JE velvyslance UK v RF Dr. Laurie Bristow, JJPrince Michal Kentského, jmenovce, prezidenta BP Russia David Campbell a podobných osobností. Málokdo si uvědomuje, že válka – i slovy, představuje nejhorší způsob sběru informace, nejenom o cizí kultuře. K ní patří i sovětský krátký loutkový film z roku 1954. Dva lakomí medvídci režiséra Vladimir Děgťjarjova potvrzující přísloví, že když se dva hádají, třetí se směje. 

Souhlasu netřeba.