Oceňovaný kurdský režisér a dokumentarista Kazim Öz byl v Turecku zatčen jako terorista

Martin Kunštek
25. 11. 2018
V sobotu 24. 11. 2018 byl zatčen jako terorista kurdský režisér Kazim Öz. Nikdy v životě nedržel v ruce pušku, granát ani jinou smrtící zbraň. Přesto mu hrozí nejméně 6 let vězení. Terorismus je kouzelné Erdoganovo zaklínadlo, s jehož pomocí se turecký diktátor zbavuje všech, kdo mu nepřitakávají v jeho plánu na totální islamizaci a osmanizaci země. Kazim rozšíříl řady více než 72 tisíc lidí, které Erdoganův režim od podivného “pokusu o převrat” vězní.

Celý uplynulý rok běžel v kinech v ČR Kazimův poetický film Zer. Za tento hraný film, je oslavou krásné kurdské krajiny a složité historie byl jeho autor oceněn mnoha filmovými cenami. Na festivalech od USA, přes Německo, Francii a až po Japonsko. Kazim je ve světě znám především jako dokumentarista. Natočil řadu filnů nejen o kurdské historii, ale i o přírodě. Mnoho z nich může sloužit jako reklama, která lákala turisty k návštěvě krás země, jež je nyní součástí Turecka.

Kazim Öz v kině Aero v Praze

Čeští diváci měli možnost Kazimovu tvorbu poznat právě z Zilmu Zer, jehož uvedení v ČR realizovala moje žena. Na internetu lze najít řadu dalších především dokumentárních filmů tohoto Kurda s citlivým filmařským okem. Během promítání a následných debat se jeho tvorba stala známější díky možnosti si s ním povyprávět na besedách. Kazim přijel nejen na českou premiéru, ale i na zatím poslední promítání v říjnu. Nyní se mi však vybavil kus rozhovoru, který s ním při premiéře natočila moje žena, a jenž byl zveřejněn v Parlamentních listech. Měl titulek “Turecko se stává jedním velkým vězením pod otevřeným nebem”. Kazim v  něm popisoval praktiky tureckého režimu. Zatýkání už za to, že si člověk píská kurdskou národní píseň. Jejich obdobu naší hymny Kde domov můj.

Popsal chmurnou atmosféru plíživého utahování šroubů islamizující diktatury. To bylo čtvrt roku před prezidentskými volbami a před změnou turecké ústavy. Nová ústava dala Erdoganovi stejné diktátorské pravomoci, jako získal Adolf Hitler po požáru Reichstagu. A  režim skutečně ještě přitvrdil. Známá kurdská zpěvačka Hozan Cane byla v létě zatčena za to, že zpívala kurdské písně na volebních mítincích kurdské strany HDP. I přes masivní represe ze strany armády a policie se této kurdské straně v červnu podařilo ve volbách dostat s 13% o parlamentu. Minulý týden byla zpěvačka odsouzena na 6 let vězení za podporu terorismu. Během minulých čtrnácti dnů byla mj. zatčena řada akademiků z Istanbulské univerzity.

Nyní už tedy sedí ve vězení pod střechou i Kazim. Neuchránilo jej ani to, že jeho filmy dostávaly na světových festivalech mnoho ocenění. Ani to, že svojí tvorbou přinesl do Turecka statisíce dolarů, eur a  jiných deviz.

Kazim Öz s autorem článku a Janou Maříkovou

Toto je pravá tvář tureckého režimu – vězení. Režimu, který se bojí kritizovat politici na Západě i na Východě, protože doufají, že se přikloní právě na jejich stranu – v rámci “stabilizace” regionu – a že právě od nich bude nakupovat zbraně za miliardy. Jak řekl včera jeden můj kurdský přítel – v Turecku a Afrínu neprohrávají Kurdové, ale Západ a jeho proklamované hodnoty.