Ukrajinský politik zděšeně: Kerčská úžina se stane zcela ruskou!

Ruská rybářská loď “Nord”

– kou –

3. 11. 2018 Hromadske.Uk a  PrvníZprávy
Pokud Ukrajina poruší bilaterální dohodu s Ruskem o Azovském moři, Kerčská úžiny se ve skutečnosti stane ruskou, uvedl ukrajinský náměstek ministra dočasně okupovaných území Georgij Tuka.


Reagoval tak na požadavky ukrajinských radikálů zrušit právě dohodu s Ruskem o Azovském moři. Podle „Gromadska TV“, Tuka uvedl, že v tomto případě budou vztahy mezi zeměmi upraveny mezinárodním námořním právem a Moskva vyhlásí námořní zónu kolem pobřeží Krymu svým územím.

„Můžete si nafukovat tváře dokud neprasknete, ale Rusko, po připojení, oficiálně deklarovalo Krym za své území. Pokud tedy porušíme dohodu, která je v současné době v platnosti, a přesuneme se na mezinárodní úroveň, Ruská federace prohlásí, a z jejího pohledu to bude absolutně logická věc, za svoji oblast 12 mil a 24 mil podél krymského pobřeží. Takže Kerčský průliv na obou stranách bude vlastně zablokován těmito ruskými zónami,” řekl Tuka.

Nyní je podle bilaterální dohody mezi Ruskem a Ukrajinou jsou Azovské moře a Kerčský průliv rozděleny na polovinu. Tuka dodal, že ukončení této dohody by znamenalo úplnou kontrolu nad úžinou Ruskem.

Kyjev slíbil zadržení všech lodí opouštějících Krym!

„Je zřejmé, že neuznáváme připojení Krymu. Ale jak můžeme pokračovat v zabezpečení přepravy? Použití vojenského námořnictva? Které, omlouvám se, nemáme. Proto absolutně podporuji postoj ministerstva zahraničních věcí a považuji za nevhodné okamžitě ukončit tuto dohodu,” dodal politik.

Jak připomněl portál, Evropský parlament schválil dne 25. října návrh usnesení, kterým se stanoví zvýšené sankce proti Rusku v případě zhoršení situace v Azovském moři. Navíc projekt navrhuje jmenovat zvláštního zástupce pro Krym, který se bude zabývat situací v regionu.

Situace v Azovském moři se prudce zhoršila poté, co Ukrajina zabavila (a nyní nabízí v aukčním prodeji) ruskou rybářskou loď „Nord“ a její posádku zatkla, protože prý porušila ukrajinský zákon a  přistála na Krymu. Následně to ruská strana označila za „pirátství“ a v reakci začala kontrolovat všechna ukrajinská plavidla ve svých vodách. Na tomto příkladu je očividné pokrytectví Západu, který na “teroristické” krok Ukrajiny nereagoval, ale okamžitě začal kritizovat Rusko za jeho odpověď.

– – –