Co bude s ruskou ekonomikou v příštím roce?

Michail Děljagin
14. 12. 2018  překlad Outsidermedia
Možný propad cen ropy nemůže vážně ovlivnit postupný rozvoj zemí.
Daňové zatížení v příštím roce díky sazbám HDP a celním sazbám na ropné produkty rozehřejí inflaci o skromné jedno procento, takže ukazatel přece jen nepřekročí prognózovaný práh 4 – 5 %. Takže ukazatel významně neovlivní růst cen potravin a benzinu. Ačkoli, podle mínění analytiků, za jistých podmínek mohou být plány vlády, byť nevýznamně, korigovány. O své prognózy k ekonomické situaci v zemi v příštím roce se 10. prosince v tiskovém středisku (ruských) „Parlamentních novin“ podělili přední ruští experti.


Státní rozpočet v žádném případě neutrpí
V posledních letech pozorovaný růst těžby břidličné ropy v USA a dalších západních zemích, dle vedoucího katedry fondových trhů a finančního inženýringu Ruské akademie národního hospodářství Konstantina Koriščenka, cenu PHM neovlivní. V daleko větší míře ovlivní světový finanční systém a průmyslové oblasti, a tím i ruskou ekonomiku závislou na vnějších vlivech, ovlivní snížení tempa rozvoje Číny jako hlavního spotřebitele surovin.

Podle Korniščenkova názoru prognózovaná cena ropy, zakotvená dnes ve federálním rozpočtu, umožňuje naplnit státní pokladnu a současně zajistit exportérům rentabilitu. 

„V každém případě, dokonce i při té nejnepříjemnější zahraničně-ekonomické situaci, rozpočet neutrpí. Dokonce i tehdy, pokud cena ropy spadne na 40 %, se sotva kurs národní měny sníží ke 100 Rbl za dolar“, je přesvědčen expert.

Negativnímu vlivu cen ropy na ruskou ekonomiku v nejbližší době nevěří ani člen rozpočtového výboru Státní dumy Dmitrij Jurkov. Ten má za to, že vládní prognóza pro příští 3 roky vycházející z 50 dolarů za barel je přece jen pesimistický scénář sociálně-ekonomického rozvoje Ruska.

Současně vše svědčí o tom, že vývoj situace na trhu uhlovodíků je na úrovni 75 USD/barel. S přihlédnutím k nedávno přijatým rozhodnutí OPEC+ o omezení těžby o 1,2 milionu barelů denně jsou podobná tvrzení opodstatněnější.

Ruský ekonom Michail Děljagin má za to, že by se význam tržních mechanizmů vlivu na torbu cen surovin přeceňovat neměl. Ve střednědobé perspektivě – tak 2 – 3 roky – se cena ropy určuje ani ne tak pohybem na fondovém trhu, 

„jako její cena nákladová s přihlédnutím k apetitu nejvlivnějších korporací. Když ropa stála 140 USD, tak si jedna z hlavních světových energetických korporací Chevron brala úvěry na vyplacení dividend akcionářům“, poznamenal expert. “Velké světové korporace mohou zajistit úplnou bezztrátovost s přihlédnutím ke všem chutím, které zahrnují do nákladů na těžbu“.

Podle jeho názoru by spravedlivou cenou bylo možné nazvat přinejmenším 50 USD za barel, kterou přece jen není míněn zisk. Proto se cena ropy v každém případě bude blížit k cílové hodnotě 60 USD.

Pro ruskou ekonomiku je takový kurz rovněž výhodný, přestože všechny ceny jsou ořezány, podle rozpočtového pravidla*) do hospodářství nepřijdou, ale směřují do Fondu národního blahobytu (FNB), jeho výše má dle odhadů ministerstva financí do konce roku 2023 vzrůst na 14 bilionů rublů. Přinejmenším 7 bilionů z toho může vláda v souladu se zmíněnými rozpočtovými normami vynaložit na realizaci národních projektů.

Pokud nicméně dojde ke zhroucení ropných kotací, je Děljagin přesvědčen, že „vládě stejně zůstane dost rozpočtových rezerv, aby mohla rekonstruovat národní hospodářství“.

Na nezbytnosti nového ekonomického modelu trvá i prezident Asociace ruských bank Vladimír Kyjevskij. Ten se nepřiklání k navazování ruské měny na pohyby cen ropy a je přesvědčen – stejně jako Koriščenko – že stabilitu ruble ovlivňuje souhrn vnitřních i vnějších faktorů.


*) Rozpočtové pravidlo – finanční pravidlo uvalující dlouhodobé omezení na rozpočtovou politiku prostřednictvím kvantitativního omezení ukazatelů rozpočtu. Jeho cílem je snížení závislosti federálního rozpočtu a vnitřních ekonomických podmínek na cenách energetických nosičů. Konkrétně, dle stávajících podmínek, vše, co je nad 40 USD za barel je převáděno do západních cenných papírů. Dle vyjádření expertů i některých představitelů státu, toto tvrdé pravidlo významně brzdí hospodářský a sociální rozvoj Ruska a de facto podporuje hospodářství západních zemí – pozn.překl.

Překlad: st.hroch 181212