Co přinese Santa Mráz

Zbyněk Fiala
18. 12. 2018  VašeVěc
Pročítám si zprávy z USA z posledních hodin a napadá mne, že těžko mohlo Američany potkat něco horšího než tyhle vánoce. Dokonce i ten Santa už je ujetý. Sice stále nosí kokakolově červenou čepici, ale jak zjišťuje FBI, soby zapřahá po třech a houká na ně rusky. Prý mu to poradil někdo na facebooku.

Rusové jsou všude, a nejen u nás. „Co kdyby náhodou se někdo zašel podívat do Metropolitní opery v New Yorku a viděl tam zpívat a hrát ‚ruské entity‘, kterých je tam požehnaně,“ baví se na adresu českých rusožroutů politolog Zdeněk Zbořil.

Také bývalý zpravodajec BIS Jan Schneider poukazuje na ošidnosti svalnatých výkřiků BIS na ruskou adresu: „ … řeči o tom, že BIS rozbila ruskou zpravodajskou síť tím, že vypověděla nějaké diplomaty, to už je opravdu silné kafe. Jako by existovali pouze špióni pod diplomatickým krytím! Jako by neexistovali špióni „nelegálové“, kteří nikdy ani nevkročí do ulice, kde je velvyslanectví! Nikdy nepřicházejí ze země, pro kterou pracují, nemají tamní doklady, nemluví tou řečí. Takový aktivní ruský zpravodajec se může vydávat za amerického zpravodajského vysloužilce, protože zpravodajské služby ze zásady u svých nelegálů nepotvrzují, zdali pro ně pracoval, zda ho vůbec znají. Ideální krytí.

A není-li to od ředitele Koudelky opravdu dobrá fligna, a mají-li příchozí ze Západu u nás otevřené dveře, pak pánbu potěš naše ochránce utajovaných informací. Je-li to však od Koudelky past, a bude-li nyní obezřetný zejména k těm „hodně přátelským“, pak klobouk dolů a generálské prýmky ho jistě neminou,“ píše autor, který o zpravodajské práci opravdu něco ví.

Ale nevytahujme se, jsme jen ve stínu ruských zájmů. To v Americe Moskva dokázala americkými sociálními sítěmi ovlivnit i americké volby. Teď už je to doloženo vědecky: Senátní výbor pro kontrolu zpravodajských služeb to právě dostal černé na bílém od analytické společnosti New Knowledge a týmu Oxfordské univerzity spolupracujícího s analytickou firmou Graphika.

Jak se to Putinovi povedlo, to se tam píše jen velice obecně, aby to někdo nezkoušel znova, ale všichni ti vědci mají brejle a dostávají za výzkum těžké peníze, takže to musí být pravda. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se zbytečně zesměšňuje, když se snaží podezření vyvracet. Zpráva například popisuje operaci, když se před volbami objevila na facebooku výzva, aby američtí muslimové vyrazili do ulic a veřejně podpořili Hillary Clintonovou. Chacha, ten ji dostal! Kdo? To přece ví každý…

https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-russia-socialmedia/russia-used-social-media-for-widespread-meddling-in-u-s-politics-reports-idUSKBN1OG257

Ale to není všechno. Když už se Putinovi podařilo Trumpa zvolit, podle zmíněné zprávy začal zemi ještě rozvracet. Například nabádal – prostřednictvím trollů, sám u toho taky pořád nevydrží – Američany mexického a dalšího hispánského původu, „aby nevěřili americkým institucím“.

Nemylme se, Hispánců není v USA málo, byl to pokus podtrhnout jeden z pilířů jejich stability. Jako by nestačilo, že Kongres nevěří prezidentovi, že na ně potřebuje zeď, a prezident zas nevěří, že si Spojené státy zaslouží vládu, když Kongres není ochoten postavit hráz vetřelcům. Pokud Kongres do konce týdne nekývne, aby k chybějícím rozpočtovým zdrojům pro zbytek roku nepřihodil i těch mizerných pět miliard na zeď na hranici s Mexikem, Trump bude bez mrknutí oka přihlížet, jak na vládě, které došly peníze, zhasínají světla.

Jak to skončí? O tom se taky rozhodne vědecky. Potřebujeme vědět, co tomu říkají lidi. Bitevní vřava spočívá v tom, že všichni sedí přilepení u obrazovek a sledují, jak se vyvíjejí průzkumy veřejného mínění. Jedny to rozhodně podporují, ale jiné to naprosto odmítají. Vzdát se nechce nikdo. Představuji si, jak lidi s názorem berou schody po dvou a pádí za výzkumníky, aby se pokusili poměry obrátit.

Pokud Trump prachy nedá, nedopadne to na všechny stejně. Některé úřady mají nasysleno a svátky přežijou, ale zrovna ministerstva vnitřní bezpečnosti, spravedlnosti a vnitra nikoliv. A tady končí legrace. Mohlo by to snížit jejich schopnost pronásledovat nejbližší Trumpovy spolupracovníky, jako je třeba jeho bývalý poradce pro národní bezpečnost generál Michael Flynn.

Svobodu a demokracii je třeba chránit, proto byly před volbami i po volbách všechny telefony Trumpova štábu důsledně odposlouchávány. Když se za naivním Flynnem (předtím byl ředitelem vojenské zpravodajské služby) vypravil do Bílého domu vysoký důstojník FBI Peter Strzok, oficiálně na přátelskou návštěvu, měl záznamy Flynnových rozhovorů v kapse a když kladl otázky, nechtěl něco zjistit, chtěl jen Flynna nachytat.

Šlo o to, že když prezident Barack Obama dokončoval poslední dny své vlády, rozhodl se potrestat Rusy za volbu Trumpa a vyhlásil sankce. Flynn se do funkce teprve chystal a zrovna si budoval kontakty. Volal i ruskému velvyslanci Kisljakovi, a při té příležitosti mu řekl, ať to klidně těch pár dní se sankcemi vydrží, protože Trump se pak pokusí obnovit normální vztahy. Tím však ohrozil národní bezpečnost, což by jako generál měl vědět. Vždyť to ví i naše BIS!

Co je vlastně komu do toho, jak se prezident chystá do úřadu, řekl si nejspíš Flynn. Ptejte se ho, co udělá, a pak ho kontrolujte, jestli to splnil, mohl si myslet ten dobrý muž. Hluboce se zmýlil a hrozí mu tři roky podmíněně za to, že lhal FBI.

Otázka je, jak dopadne Strzok a jeho bývalý šéf James Comey. Zatímco Strzok se po volbách přesunul ke zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi, aby se mohl lépe zakousnout Trumpovi do týla, Comey byl Trumpem v květnu loňského roku odvolán z funkce. Pak se začaly vynořovat maily Strzoka a právničky Pageové, které objasňovaly pozadí vyšetřování „ruské stopy“ v Trumpově volebním štábu.

Na jedné straně šlo všechno, stačily nepodložené drby o tom, jak jsou americké volby řízeny z Kremlu, které získal bývalý britský zpravodajec Steele, a Trumpův štáb začal být odposloucháván v průběhu volebního boje. Na druhou stranu FBI nikdy neměla dost sil, aby si vyžádala servery Národního výboru Demokratické strany, které byly údajně háknuty Rusy. Obvinění mechanicky převzala, ale nikdy se je nepokusila ověřit. Nemluvě o jednostranně ukončeném vyšetřování nezákonností, které Hillary Clintonová prováděla s tajnou státní poštou. To učinila FBI sama, bez ministerstva spravedlnosti, kterému podléhá.

Bylo zřejmé, komu FBI a ministerstvo spravedlnosti stranily a jak chtěly zabránit zvolení Trumpa. Jejich péče o svobodu a demokracii se rozšířila i o zajištění vhodnějšího výsledku demokratického procesu.

Prvně na to poukázala zpráva výboru pro kontrolu zpravodajských služeb ve Sněmovně reprezentantů, ale to měla k dispozici jen ty maily a Strzoka s Pageovou. Teď, kdy se blíží změna poměru sil a vedení převezmou Demokraté, Republikáni využili poslední příležitosti a předvolali bývalého ředitele FBI Comeye. Složité dohadování o aranžmá výslechu dospělo k závěru, že půjde o společnou akci kontrolního a justičního výboru a že vlastní výslech bude neveřejný. Nicméně bude z něj pořízen zápis, a ten bude zveřejněn se zpožděním.

Comey tak dostal příležitost přednést nejprve svoji verzi. Stálo to za pozornost. Roztřesený muž dával najevo, že přituhuje. „”Pověst FBI čelí velkým ranám, protože prezident se svými přisluhovači o FBI neustále lže,” řekl novinářům.

Taková slova se říkají jen ve chvíli, kdy už je všechno jedno. Míč se tak zjevně přesouvá z Trumpovy poloviny hřiště, kde se hrálo dosud, k protější bráně. Jsou to opravdu drsné vánoce, ale možná přinesou rozuzlení. A Santa Mráz bude najednou pryč.