Paranoia: Porošenko začistí úředníky s ruskými příbuznými

Alexandr Koc 
19. 12. 2018   kp.ru/daily
Prezident Ukrajiny by měl začít sám u sebe – jeho snacha je z Petrohradu.
Na závěr svého funkčního období se, jak se zdá, Petr Porošenko rozhodl definitivně snížit svůj rating dokonce i u potenciálně věrné vrstvy byrokracie. Jinak je velmi obtížné vysvětlit jeho další sebevražednou iniciativu. Při projevu na tiskové konferenci poznamenal, že na Ukrajině je velké množství státních úředníků, kteří mají příbuzné v Rusku, včetně Krymu.


“Požádal jsem hlavu SBU (Bezpečnostní služby Ukrajiny), aby ukrajinská kontrarozvědka prověřila informace o těchto státních úřednících a přednostně se věnovala orgánům činným v trestním řízení a vyšetřovacím orgánům”, prohlásil prezident. Jakmile bude prověrka dokončena, pokud vyvstane otázka odpovědnosti nebo propuštění, nebudu ničemu bránit.

Ve skutečnosti je velmi obtížné najít na Ukrajině obyvatele, který by v Rusku neměl příbuzné. A pokud se jedná o pokus vybudovat nový národ bez “toxických” příbuzenských vazeb, pak očividně utrpí fiasko.

Mimochodem, na místě SBU bych začal přímo u Petra Alexejeviče. Protože je to tak nevhodné, aby prezident, který vydává takové pokyny, měl sám kompromitující vztahy. A jeho snacha, jak je známo, pochází z Ruska. Julie Alichanová, manželka staršího Porošenkova syna Alexeje, je rodačka z Petrohradu.

Je známo, že kvůli svatbě získala ukrajinské občanství. Ovšem zda se zbavila ruského pasu, to není jisté. V každém případě zůstali v Petrohradě její rodiče, které Porošenko, když ještě nebyl prezidentem, často navštěvoval. Takže Porošenko, stejně jako ostatní státní úředníci, je potenciálním “agentem GRU” (Hlavní správa rozvědky Ruska, pozn. překl.). Petr Alexejevič se pohybuje na tenkém ledě.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová