Rakouské ministerstvo zahraničí odsoudilo útlak médií na Ukrajině. Zacharová navrhla rakouskému novináři, aby kontaktoval OBSE kvůli hrozbám na Ukrajině

27. 12. 2018   russian.rtrussian.rt
Ministryně zahraničí Rakouska Karin Kneisslová označila omezování svobody sdělovacích prostředků za nepřípustné. Informovala o tom tisková služba Ministerstva zahraničních věcí Rakouska. “Sílící útlak svobody tisku na Ukrajině je nepřijatelný. Poukazuji s vážným znepokojením na ty podmínky, v nichž jsou ukrajinská a mezinárodní média”, řekl Kneisslová. Poznamenala také, že ti, kteří jsou vinni za použití síly a hrozeb vůči novinářům, musí být potrestáni.


Rakouské ministerstvo zahraničí dodalo, že velvyslanec Ukrajiny v Rakousku byl povolán na ministerstvo, aby se projednalo neopodstatněné zrušení akreditací novinářů, kteří se zabývají událostmi na Donbasu.

Zacharová navrhla rakouskému novináři, aby kontaktoval OBSE kvůli hrozbám na Ukrajině

Marie Zacharová, oficiální zástupkyně Ministerstva zahraničních věcí Ruska navrhla Christianu Wehrschützovi, korespondentu rakouské televizní a rozhlasové společnosti ORF, aby se obrátil kvůli hrozbám nacionalistů na Ukrajině na OBSE. Napsala to na svém Facebooku.

Jak oznámil list Kronen Zeitung, Wehrschütz zaslal rakouské vládě a vedení ORF žádost, aby ovlivnily ukrajinské orgány. “Na Ukrajině působí militarizované ultranacionalistické skupiny, jež ohrožují novináře, kteří kritizují práci ukrajinské vlády a snaží se zachovávat objektivitu. Dva novináři už byli zabiti, nechci být další”, řekl Wehrschütz.

Je uvedeno, že na jedné z ukrajinských internetových stránek byl nazván “agentem Kremlu”, protože navštívil Krym. V této souvislosti novinář požadoval zastavení stíhání a odstranění daného záznamu.

Dříve Národní svaz novinářů Ukrajiny požadoval, aby předseda Nejvyšší rady Andrej Parubij uspořádal slyšení o bezpečnosti pracovníků médií v zemi.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová