Šestý obraz roku 2018

Jiří Jírovec
30. 12. 2018
K připsání dalšího obrazu mě přivedla diskuse pod původními pěti, které shrnovaly můj pohled na končící rok. Zarazil mě naprostý nezájem o válku a zmizení slov člověk a lidství z  našeho slovníku. Kdosi se ozval, že si připomínáme bitvu u Slavkova z  historických důvodů. Potíž je v tom, že se nikde neozve varování, kolik utrpení ta válka přinesla. To je ten potřebný vzkaz, který by nám měli historici předat. Ne pár stovek nadšenců, navlečených v parádních uniformách. Nedávno mi přistála v počítači reklama na “klasickou střílečku” kde si může účastník zvolit uniformu SS. Když bude šikovný, odpráskne si několik Rusů, tedy jako. Až to bude naostro, už mu to ani nepřijde.


Otrnulo nám, protože bomby padají někde jinde a sankce zabíjejí ciz fakany a ne naše děti. Oslavujeme Albrightovou, které předčasné úmrtí několika set dětí v Iráku, připadalo jako dobrá cena za odstranění Husseina (v  konfliktu s Iránem to byl spojenec USA), oslavujeme Čecháčka Havla, který souhlasil s bombardováním Srbska a podpořil spolu s několika dalšími bývalými evropskými premiéry válku v Iráku. Možná mu to přihodilo několik dalších čestných doktorátů.

Jiří Suchý řekl v Jonášovi k publiku: Šlitr je taky jen člověk a taky ho bolí, když mu kroutíte ruku. Naše slavná civilizace ty ruce kroutí kdekoli se jí zachce a je nám to jedno.
*****
Zarazil mě absolutní nezájem o obraz týkající se Karla Sýse. Týká se Pikalů a jiných nedovzdělanců, kteří jsou horší jejich předchůdci z  padesátých let a chtěli by určovat, co je pro naše mozky vhodné a co ne.
*****
K problému člověka, kterého držím nad vodou, dodám několik podrobností. Nejsem jeho opatrovník a nechodím s ním po úřadech a právnících. Naivně jsem si myslel, že jeho případ bude zajímat politiky, protože nejde o  “nepřizpůsobivý” živel ale o člověka, který by rád pracoval (úměrně svému
zdravotnímu stavu), má využitelnou kvalifikaci a hledá pomoc, protože se dostal do situace, kterou není schopen sám řešit.

Neoslovil jsem ombudsmanku Šabatovou, protože nejsem oprávněn podat stížnost jménem toho člověka. Týká se to i jeho zdravotního stavu a jeho jednání na úřadech. Ze stejného důvodu jsem neoslovil presidenta Zemana.

Poslance a instituce jsem žádal o pomoc, ale ne o zásah proti úřadům a  jejich rozhodnutím.
Z politických špiček dopis vůbec neotevřeli Fiala (ODS), Filip, Gazdík, Kalousek, Sobotka a Vondráček.

Okamura email otevřel, ale nereagoval, takže zbyli dva Babiš a  Schwarzenberg. První mě odkázal na svůj fond. Z něj mi sdělili, že sociální bydlení je mimo oblast jeho dobročinnosti.

Kníže poslal již zmíněnou tisícovku na transparentní účet. Ten jsem zřídil spíš jako popíchnutí poslanců, kteří vedle svých příjmů mají kolem 200000 ročně na administrativní práci a ostatních náhradách ani nemluvě, takže by mohli člověka, který je schopen editovat texty použít. Ti zavedení
nemusejí šetřit na byt jako kdysi Sobotka.

Číslo účtu jsem nezveřejnil, protože jsem nehledal peníze, ale řešení problému. Pokud by někoho zajímal stačí otevřít tento odkaz https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/bankovni-ucty/transparentni-ucet/vypis-transparentnich-uctu,zadat číslo účtu 2801282668 a pak na řádce s mým jménem vpravo “prohlédni účet.

Momentálně na něm je 1200 korun z nichž 200 jsou moje, vložené, když jsem účet testoval.

Nedostupnost bydlení se prohlubuje tím, že neexistují dekrety na byt. Koupit si byt je nákladné a navíc na hypotéku mnoho lidí nedosáhne. Pronájem bytu je většinou jen na rok. Ten můj člověk prošel hledáním nájmu třikrát za poslední tři roky.

V praxi to znamená, že nájemce musí mít v kapse nejméně na kauci ve výši jednoho nájmu (ta může být někdy těžko vymahatelná) a na první nájem.

Můžete se ale setkat i s tím, že majitel žádá za garsonku nájem 12000 plus 2x kauci a k tomu se přiživí realitka se svou provizí (jeden nájem). Tedy bratru 50000 předem. To je realita.

Neexistuje regulace nájemného, takže ceny bytů stále rostou. No nekupte 1+kk za 2.7 nebo o něco rozměrnější 1+kk za 4.5 mega. Stačí mít těch 10 nebo 12% hotovosti v kapse a můžete juchat do banky. Budete mít prostor, kde můžete počít dítě. Co si s ním počnete potom je otázka.

Po listopadu byl rozvráceno systémové řešení bytové krize. Naštěstí ty pitomce nenapadlo bourat panelákové králikárny. Mimochodem, mnohým investorům do chudoby se vyplatilo nechat domy “vybydlet”, protože sama cena pozemku je vyšší než to, co kdysi za dům zaplatili. Na bourání
dokonce existují dotace, které zabíjejí dvě mouchy jednou ranou. Zvýší zisk z investice a odsunou obtížnou verbež kamsi do dáli. V Praze je údajně mnoho prázdných domů, které kdysi koupili italští investoři. Zjevně čekají až dostatečně zchátrají a prodají se na pozemek.

Je to, slušně řečeno, na blití.