Ukrajinská provokace v Azovském moři: Důkazy o teroristickém komandu SBU. Chtěli zničit Kerčský most? Předehra útoku na Doněck? Západ lže jako obvykle. Co přinese Advent?

Václav Danda
1.12. 2018  ProtiProud
VÁCLAV DANDA se vrací k Porrošenkovu pokusu rozpoutat válku s Ruskem vyhozením do povětří nového mostu na Krym a ptá se, zda zůstane pouze u této zpackané provokace

Blíží se ukrajinské prezidentské volby. Vyhlídky současného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nejsou zrovna růžové. Jeho protektoři v USA a EU jsou čím dál nervóznější, neboť země je na kolenou hospodářsky i politicky. Podle průzkumů klesla Porošenkova podpora na méně než deset procent, což zcela vylučuje, že by se mohla tato oligarchická loutka Západu dostat alespoň do druhého kola.

Snad jen kdyby přijel jako vítěz do dobitého Doněcka, nebo alespoň symbolicky zbořil most mezi Ruskem a Krymem, který Putin osobně otvíral, mohlo by to jeho popularitu trochu zvýšit. Tak by mohla být zachována i kontinuita jeho vlády, při které západní korporace drasticky rabují nerostné bohatství Kyjeva. Jenom z toho důvodu mohlo být před pár dny rozhodnuto o spuštění riskantní „akce Krym“. Ukrajinská plavidla se zpravodajci na palubě měla za úkol demonstrativně narušit ruské teritoriální vody a v “optimálním” případě i poškodit Kerčský most, symbol opětovného spojení Krymu s Ruskem. 

Na Moskvu!

Ruská strana se zachovala při nedělním útoku Kyjeva jediným možným způsobem. Ukrajince zpacifikovala vytlačením z ruských výsostných vod a pod palbou je donutila vzdát se ruské pohraniční stráži. Média a někteří zvlášť horliví politici i v našich médiích bez jakýchkoli důkazů spustili obvyklé orgie protiruské nenávisti a všichni svorně volají “na Moskvu!!”. Porošenko vyhlásil vojenský stav.

Ukrajinská opozice snadno prohlédla léčku a neumožnila Porošenkovi ani vystoupit v parlamentu, přesto bylo schváleno alespoň třicetidenní stanné právo. Porošenko navrhoval dva měsíce, aby mohl odložit prezidentské volby, ale neprošlo mu to.

Mezitím ruská strana přinesla důkazy o připravované agresi. Na rozdíl od videa, které je nám neustále ve dne v noci promítáno a ze kterého vůbec nevyplývá ten nejzásadnější fakt, že ukrajinská loď porušila mezinárodní plavební koridor, vplula do ruských výsostných vod a nereagovala na výzvy obránců hranice.

Soumrak “výmarské” Ukrajiny: Povstal místní Führer? Režim je v pasti – rýsuje se vyústění. Bankéři financují, nacisté vítězí. Národní korpus jako NSDAP? Kdy dojde na pluk Azov? Až se začne střílet…

Mezi zajatými členy posádky, kromě neonacistických bojůvek z praporu Azov připravených k provedení teroristické akce, identifikovali také jejich přímé nadřízené, důstojníky ukrajinské tajné služby SBU. Jeden z nich byl zraněn, což potvrdil v úterý šéf SBU Vasyl Hrycak. V komuniké citovaného agenturou Interfax-Ukrajina uvedl, že “jeden z ruských bitevníků použil proti ukrajinským člunům dvě neřízené rakety a v důsledku toho jeden z důstojníků SBU utrpěl těžká zranění”.

Ruští představitelé byli přesnější. Potvrdili, že mezi zadrženými členy posádky tří lodí je několik důstojníků SBU, kteří se právě podrobují výslechům a v nejbližší době budou souzeni pro terorismus. Podle TASS byl kromě jiných vyslechnut Andrij Drač z ukrajinské vojenské rozvědky. Stálý zástupce Ruska v Radě bezpečnosti OSN Dmitrij Poljanskij na mimořádné schůzi Rady v New Yorku také potvrdil, že na palubě ukrajinských lodí byli ukrajinští rozvědčíci. Podle FSB právě oni ukrajinskou provokaci řídili. Podle Poljanského zadržená ukrajinská plavidla rovněž převážela “specialisty”, kteří měli vyhodit do povětří kus nového Kerčského mostu.

 

Více rovin

Zdá se, že ukrajinská rozvědka opět celou akci zpackala, takže díky brilantnímu zákroku ruských ozbrojených sil nepřinesla žádoucí efekt. Předložené důkazy zcela jasně hovoří o ukrajinské agresi. To ovšem neznamená, že i takto profláklá operace, ze které jako sláma z bot čouhá snaha vyprovokovat Rusko, nebude propagandisticky využita zcela obvyklým způsobem. Žádné důkazy, které Rusko předloží, samozřejmě západní mediální a politická mašinérie nevezme na vědomí, a bude donekonečna opakovat své lži, které se mají stát pravdou. A čím více bude Rusko předkládat nezpochybnitelné důkazy, tím více se “fake” mediální a politická mašinérie bude roztáčet. Kdyby neustále nehrozilo, že konflikt přeroste ve fatální střet, už by to bylo značně nudné. Jenže ono jde dost možná o víc.

Mnoho indicií totiž naznačuje, že „kerčský incident“ má mnohem více rovin, než jen posílení Porošenkovy beznadějné předvolební pozice. Především může jít o záminku k útoku na Donbas, který je oslabený srpnovou vraždou zosnovanou Kyjevem na prezidentu Doněcké lidové republiky Alexandru Zacharčenkovi. Není náhodou, že právě od tohoto teroristického útoku proudí noc co noc se zvýšenou intenzitou konvoje americké bojové techniky z Blízkého východu na východ Ukrajiny. Jsou to opravdu takoví šílenci, že se chystají vyprovokovat Vladimíra Putina k opravdové bojové odpovědi? Mnohé tomu nasvědčuje.

Ukrajinské napětí: Nastoupí za Čoko Pedra zase Plynová Julča? Naštěstí už není co rozkrást. S těmi loďmi to bylo jinak, než nám cpou média. Proč ještě nevypukla válka s Ruskem? Jak Porošenko splnil odvážný slib

Válečný stav není nic jiného než jiný způsob vyhlášení války Rusku ze strany Kyjeva. A protože Porošenko sám na toto velké sousto samozřejmě nemá ani náhodou, okamžitě požádal “o pomoc” své západní protektory. Mimořádné zasedání NATO, stejně jako “ukázkové” reakce z Bruselu i Washingtonu vedou k obavám, že jsme se posunuli zase o kousek blíže k přímému střetu jaderných mocností. Americký protitrumpovský Deep State nemohl dostat lepší předvánoční dárek, jenž ve skutečnosti dal sám sobě. Bez toho by se Porošenko k takto riskantní operaci neodhodlal.

Jde o vyvrcholení série provokací západních tajných služeb. Cílem je maximálně zvýšit napětí na rusko-ukrajinské hranici. Pokud by Kyjev s americkými zbraněmi (a “poradci”) napadl Doněck, nemohla by to Moskva přejít mlčením. Konečně by tak došlo ke “kýženému” přímému střetu, v němž by ani Donald Trump už nemohl jednat jinak, než podle not válkychtivého Deep State.

Zbývá totiž málo času. Perspektiva pozic těchto sil po Novém roce není právě růžová. V březnu s největší pravděpodobností ztratí svého oddaného spojence v Kyjevě, a “plynová princezna” je nevyzpytatelná. Velká Británie pak opustí EU dost možná bez dohody, což bude mít na kontinentální hospodářství drtivý dopad a může urychlit příchod další velké hospodářské krize. A květnové volby do europarlamentu? Ani nemluvit. Přepsání politické mapy může otřást celou dosavadní bruselskou aristokracií a vše od základu proměnit.

Také v předtuše tohoto vývoje se k prodloužení (nemluvě o prohloubení) protiruských sankcí establishment stále více zemí EU staví skepticky. Je přesto – či spíše právě proto – pravděpodobné, že situace bude i navzdory nezvratným důkazům o mizerně zorganizované ukrajinské provokaci dál eskalovat. Advent může být letos ještě dramatický.

Dosti příznačná kulisa pro očekávání narození Jezulátka v neklidném bezvěreckém Západu.