Noví cenzoři?

Jiří Paroubek
17. 1. 2019    vasevec
Uvítal jsem, že dokonce ve dvou velkých tištěných médiích se dnes objevuje jasné odsouzení snahy ředitele BIS Koudelky o vměšování této instituce dokonce i do vzdělávacího procesu. Je velkou chybou ministra školství R. Plagy, že vůbec umožnil vůbec diskusi s ředitelem BIS na téma, jak vyučovat české dějiny. Bláboly obsažené ve zprávě BIS, jež byla publikována v prosinci 2018, a obsahující strašení před vlivem ruských a čínských agentů, jsou zarážející. Každý soudný člověk si musí říci, že v BIS musí sedět nějaký ideový následovník někdejšího komunistožroutského amerického senátora McCartyho. 


Také tento dobrý muž se špatnou hlavou viděl sovětské agenty a komunisty ve všech pokrokověji uvažujících Američanech. Z USA se mu podařilo vypudit svou šílenou celoamerickou akcí řadu umělců světových jmen. Dělat z Charlieho Chaplina komunistu, to mohl opravdu jen blbec.

Nicméně v prosinci 2018 zpravodajská služba BIS ve své úpravě velmi vážně píše o tom, že moderní dějiny, jak jsou vyučovány na českých školách, jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin. A prý je proruským panslovanstvím zasažena i výuka českého jazyka, respektive literatury (Národní obrození). A že prý to, že Rusové ovládají moderní dějiny, tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu a tedy i hybridní strategie.

Trochu jsem přemýšlel o tom, proč prezident Zeman nemá rád šéfa BIS Koudelku a přičítal jsem to jeho nevyzpytatelnému osobnímu chování. Prezident tu a tam prostě někoho nemá rád bez vážného důvodu, ale v tomto případě uznávám, že jsem se velmi mýlil. Člověk, který se podepíše pod zprávu své instituce s těmito závěry, je nekompetentní hlupák, který nemá na svém místě co dělat. A pokud jeho úchylné bláboly vnímá vážně ministr školství, pak je na pováženou, zda takový ministr má být dál členem vlády. Ministr by měl být na té úrovni, aby rozeznal, co je i v rádoby odborně prezentovaném materiálů propagandistickým blábolem a musí se podle toho chovat. Pro mě je závěr z celé drobné aféry jediný. Ředitel BIS potřebuje rychle vyměnit, nežli se nám zblázní úplně.