NYT: Washington zanechal své „otisky prstů” ve válce v Jemenu!

-kou-
3. 1. 2019 TheNewYorkTimesPrvníZprávy
Spojené státy dlouho dodávaly zbraně Saúdské Arábii, doufajíce, že ​​se nikdy nepoužijí, ale po vypuknutí konfliktu v Jemenu, na níž aktivně podílí koalice zemí pod vedením Rijádu, všechno se změnilo, píše The New York Times.




Jak je zdůrazněno v materiálu, kvůli koaličním leteckým úderům pravidelně umírají nevinní Jemejci a Amerika se na těchto zločinech stala nevědomým komplicem – a zdá se, že situace se pravděpodobně brzy nezmění.

F-15 stíhačky startující z leteckých základen v Saúdské Arábii – není jediná věc, která Spojené státy poskytují této zemi: Americká letadla jsou obsluhována mechaniky; američtí odborníci pracují na jejich tajných systémech, kterých mají Saúdové zakázano se dotýkat; většina jejich saúdských pilotů prochází výcvikem ve vzdušných silách USA; no a v sídle poblíž saúdských velitelů jsou američtí důstojníci, kteří poskytují kolegů zpravodajské informace a poradenství v oblasti taktiky, které sledují pouze jeden hlavní cíl – nenechat Saúdy zabíjet civilisty v Jemenu, píše The New York Times.

Jak novináři zdůrazňují, válka v Jemenu, která zahrnuje země koalice vedené Rijádem, zanechala hodně „otisků prstů“ Washingtonu. Dnes, „nevybíravé“ nálety koalice, si podle některých zpráv, vyžádaly životy více než 4600 jemenských civilistů, a kvůli těmto chmurným číslům ve Spojených státech již dávno hoří spor o „nástrahách“ partnerství se Saúdskou Arábii – vždyť letectvo země podporuje ve funkčním stavu právě Washington.

Saúdská Arábie, spolu se svými spojenci zasáhli do konfliktu v Jemenu v roce 2015 s cílem zničit Hutské rebely podporované na severu Jemenu Íránem, připomínají autoři. Téměř žádný významný pokrok za tři roky saúdská koalice nepředvedla – a Jemen mezitím ztratil v konfliktu 60 tisíc lidí a je na pokraji katastrofálního hladomoru. Pro americké činitele se tato vleklá války se stala krizí nejen strategického, ale také etického charakteru: Washington byl konfrontován s tím, že jeho časem prověřená politika – „prodat mocné zbraně bohatému spojenci, který je nepoužívá“ – už nefunguje, a kvůli obrovským civilním obětem v Jemenu se potýkají s obtížným dilematem, se snaží podporovat Saúdy, a nedovolit jim„excesy“, vysvětlují novináři NYT.

Navzdory skutečnosti, že američtí představitelé oficiálně protestovali proti úmrtí civilistů v saúdskými bombami, Rijád je podporován ne jedním, ale dvěma prezidenty Spojených států – první Barack Obama, který podporoval akce Saúdů v Jemenu, aby je uklidnil po extrémně jim nepříjemného „jaderného jednání s Íránem” a poté Donaldem Trumpem, objímajícího korunního prince Muhammada bin Salmana a chlubího se mnohamiliardovými smlouvami na dodávky zbraní Rijádu.

Zatímco se na Jemen sypaly nálety, USA nadále trénují saúdské piloty – a v roce 2017, kdy Pentagon oznámil zahájení speciálního programu za 750 milionů amerických dolarů, který je určen pro výuku pilotů letectva Saúdské Arábie, jak zasáhnout nepřítele a vyhnout se civilním obětem, americký Kongres autorizoval prodej zemi vysoce přesných leteckých bomb v celkové výši 510 milionů dolarů, pozastavené Obamou právě proto, aby protestoval proti smrti civilistů. Po atentátu na saúdského disidenta Jamala Chášukdžího letos na podzim Washingtonu, se mohlo zdát, začal omezovat vojenskou pomoc Rijádu: Trumpova administrativa zastavila tankování ve vzduchu saúdské koaliční letadla, a v prosinci byla dokonce v Senátu iniciován zákon o úplném zastavení podpory vměšování Saúdů do konfliktu, který však Sněmovna reprezentantů odmítla.Mezitím počet civilistů zabitých saúdským letectvem stále roste, poukazují autoři materiálu.

Celá desetiletí Spojené státy prodávaly Saúdské Arábie zbraně za desítky miliard dolarů, a to na základě skutečnosti, že je Rijád nepoužívá: navzdory tomu, že země dokázala sestavit třetí flotilu F-15 na světě (po Spojených státech a Izraeli ), jejich piloti se téměř nemuseli účastnit bitvy, zdůraznuje materiál. Jak uvedl bývalý úředník amerického ministerstva zahraničí Andrew Miller v rozhovoru s NYT, Washington vnímal dodávky zbraní Saúdské Arábii a dalším zemí v Perském zálivu jako „velmi drahé závaží”. Avšak s příchodemMohameda bin Salmana se všechno změnilo – to byl ten, kdo v roce 2015, poté, co zastával funkci ministra obrany, nařídil zahájení kampaně v Jemenu a ujišťoval americké partnery, že všechno skončí za několik týdnů. Ale ty týdny se změnily na roky a Američané zjistili, že nyní podporují vojenskou operaci, při níž civilisté masivně umírají.

Podle NYT američtí vojenští poradci, přidělení k sídlu koalice, si rychle všimli, že saúdští nezkušení piloti dělají spoustu chyb: například, aby se vyhnuli nepřátelské palbě, letěli ve vysokých nadmořských výškách, čímž se snižuje přesnost bombardování a ohrožují civilní obyvatelstvo; kromě toho nesprávně identifikovali cíle, zasáhli je v nesprávný čas (například zničili nepřátelské auto, když projíždělo trhem, aniž by čekali, až bude na opuštěné cestě) a systematicky ignorují seznam objektů sestavených americkým velením a OSN, které jsou zakázány kvůli vysoké pravděpodobnosti, že tam budou civilisté. A dovršení to nejhorší, Saúdové často zanedbávali svoji vlastní velitelskou strukturu – například jeden zničující úder, který vyústil v usmrcení 155 lidí shromážděných na pohřbu, byl objednán mladším důstojníkem, který ignoroval pokyny vyššího důstojníka.

Washington nabídl Rijádu pomoc: ministerstvo financí přidělilo finanční prostředky na vytvoření zvláštního vyšetřovacího orgánu pro studium neúspěšných leteckých úderů a„práce na chybách”; Právníci Pentagonu vycvičili saúdské důstojníky ohledně pravidel válčení; američtí důstojníci nabídli instalaci videokamer na letouny Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, aby sledovali, jak probíhají údery. Koalice se však proti těmto krokům aktivně postavila. V červnu 2017 se ministr zahraničí a američtí představitelé přece jen dočkali slib Rijádu zavést přísnější opatření na kontrolu leteckých úderů, včetně rozšíření seznamu zakázaných objektů na 33 tisíc. A kvůli tomu ministr Rex Tillerson byl schopný přesvědčit Kongres, aby podpořil poskytnutí Saúdům vysoce přesné zbraně za 510 milionů dolarů. Nicméně všechny tyto snahy neměly žádný zvláštní účinek, stěžujíc si pozorovatelé NYT: o něco málo přes rok, v srpnu 2018, v důsledku leteckého útoku koalice byl zničen autobusu, kde bylo přinejmenším 40 dětí.

Navzdory tomu všichni američtí vůdci i nadále trvají na tom, že USA potřebují pokračovat v pomoci Rijádu, píše článek. Na kongresových slyšeních v březnu letošního roku americký generální velitel na Blízkém východě Joseph Votel argumentoval, že účast Ameriky byla velmi důležitá pro záchranu civilistů v Jemenu. Nespokojení senátoři obvinili Pentagon z účasti na chaotických saúdských leteckých úderech a požadovali, aby jasně vysvětlit, jaká je role USA na „zvěrstvech“ Rijádu. Votel odpověděl, že americká strana neví téměř nic o akcích Saúdů, protože nesleduje, zda dodana Američany letadla útočí na civilisty a neví, jestli používají bomby vyrobené USA.

Nicméně jak sdělil NYT Larry Lewis, poradce ministerstva zahraničí na škody na civilisty, který pracoval se saúdskou koalicí v letech 2015 až 2017, byly tyto informace k dispozici Washingtonu a navíc od prvních dnů operace. Podle něj museli američtí důstojníci zodpovědní za interakci mezi Washingtonem a Rijádem mít přístup k databázi, která obsahovala podrobné informace o každém leteckém útoku, včetně palubního čísla letadla, cíle, použitého střeliva a krátkého popisu úderu. Jak se Lewis domnívá, pomocí těchto údajů lze snadno určit úlohu, kterou hrají americká zařízení v každém jednotlivém případě. Jiní úředníci USA však popírají existenci této databáze nebo zdůrazňují, že je Washington použil k řešení dalších důležitějších úkolů – a jeden z nich v rozhovoru s korespondentem NYT uvedl, že shromažďování informací o používání amerických zbraní v Jemenu nemá, protože to nemění situaci.

Kritici americké politiky se domnívají, že jediný způsob, jak ovlivnit Rijádu mimo úplného zastavení prodeje zbraní, je omezit podporu letecké kampani v Jemenu. Avšak po opuštění Pentagonu Mattisem bude v čele ministerstva Patrick Shanahan – muž, který pracoval více než třicet let ve společnosti F-15 Boeing, která získala miliardy na dodávkách do Saúdské Arábie. Úředníci Pentagonu ale tvrdí, že Shanahan, který je stále ve funkci zástupce ministra, se vždy distancoval od případů týkajících se Boeingu, poznamenali novináři NYT.

– – –