Psa by ven nevyhnal

Jiří Jírovec
27. 1. 2019
Podle českých zákonů “nikdo nesmí opustit zvíře s výjimkou zvířete volně žijícího s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat.” Někdy se stane, že se opravdu, ale opravdu rozhněváme nad zlým osudem opuštěného psa. Je kdesi pohozen nebo uvázan u stromu. Jeho hlava nechápe, proč se zrovna jemu tohle přihodilo. Proč nemůže být, třeba jako Alík od vedle, v teple u své misky s vodou a jídlem.


Je-li majitel vypátrán, soud může vyměřit trest, třeba i kriminál. Kolik dostane bezdomovec, který opustí svého psa, aby mohl do noclehárny? Žijeme v 21. století a někteří z nás se prý mají, jako nikdy. A přesto nakládáme s některými lidmi hůř než se psy. Není trestné opustit člověka a bezdomovce nechat zmrznout. Přišla další zima, bezdomovci umírají a společnosti to je jedno. Peníze nás odlidštily a tak málokdo protestuje, když je ochranka vyhání lidi z míst, kde by se mohli ohřát.

Je to jedno politikům, kteří marní čas honem na Babiše a Ťoka nebo spisují udání do EU. Jsou to šmejdi, protože nezvednou hlas proti umírání na ulici, nesvolávají zvláštní schůze Sněmovny, aby se zabývali lichvou, obchodováním s chudobou a bezdomovectvím. Spodním miliónem občanů se zabývají jen v rámci poučky “Na chudý lid musí být přísnost”.

Sami si zvedli odměny o 9%. Občan jim měl skočit na fintu, že kdyby si neutrhli od huby, dostali by rovnou 20%.

24. 1. 2019 interpelovala Olga Richterová, místopředsedkyně Pirátů, ministryni Janu Maláčovou. Upozornila ji na problém s vyplácením dávek, kterému se: “opakovaně věnoval výbor pro sociální politiku, protože pak si třeba lidé jsou i nuceni brát takové velice nevýhodné krátkodobé půjčky, když vědí, že na podporu mají nárok, má přijít a Úřad zkrátka kolabuje a nevyplácí.” Jinak řečeno, úřad nefunguje a díky manažérské a politické neschopnosti vedení přihrává zákazníky lichvářům.

Ministryně odpověděla: “Toto intenzivně nabylo na významu v souvislosti s novelou zákona o státní sociální podpoře, která začala platit od 1. ledna minulého roku, kdy se právě přešlo z ročního dokládání příjmů na čtvrtletní u přídavků na dítě a právě ke zpřesnění a rozepisování nákladů na bydlení pro příspěvek na bydlení.”

Mýlí se, kdo by čekal, že kostrbaté vyjádření bude doplněno slibem, že původní systém bude co nejrychleji obnoven. Místo toho si stěžovala na trh práce, který neumožňuje doplnit úředníky. Návrat k ročním podáním by znamenal velkou úsporu nákladů i času. Opozice by jistě neprotestovala, je přece pro úspory a proti najímání dalších úředníků. Pokud to paní ministryně nechápe, měla by se živit něčím jiným.

Lidé, kteří chodí žádat o příspěvek na bydlení, nejsou ještě ůplně na dně. Zatím mají střechu nad hlavou.

Máme zhruba 10% populace na hranici chudoby, máme bezdomovce. Ať si žijí, jak chtějí, co nám je do nich, pravila o nich místostarostka z Boru u Tachova. To je příklad šmejdství politiků, kteří jsou u koryt a podle toho jednají.

Místopředseda Michálek nedávno řekl ve Sněmovně, že pražský Magistrát poskytuje soudcům a státním zástupcům obecní byty za pětinové nájemné. Byla svolána zvláštní schůze Sněmovny, aby řešila potenciální korupci? Ani nápad.

Před časem jsem upozornil jsem na to, že starosta Svitav zjevně porušuje Listinu základních práv a svobod, protože se chová k bezdomovcům podobně jako Němci za Protektorátu k židům.

Jeden z diskutujících se ozval způsobem, který přesně dokládá v jakou gubernii jsme se změnili:

“Stojím jednoznačně za starostou a hlavně za občany kteří ho do funkce zvolili aby hájil jejich zájmy. Před jírovci a ožralými, smradlavými bezďáky povalujícími se se svými čokly v centru měst, ochcávajícími rohy, somrujícími na čúčo…”

Za Protektorátu nesměli smradlaví židé dělat vůbec nic, takže zbýval Terezín, koncentrák a krematorium.

Českou politiku symbolizuje závěr Orwellovy Zvířecí farmy: Farmáři se od prasat dozvídají, že “osvobozená” zvířata z farmy pracují víc a za míň potravy, než ta jejich vykořisťovaná. Zvířata smutně oknem sledují mumraj uvnitř místnosti. Nemohou rozeznat, kdo je a kdo není prase.