Renomovaný advokát JUDr. Aleš Rozehnal, Ph.D.se výjádřil k údajnému ovlivňování soudců…Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa vznesl vůči prezidentu republiky velmi vážné obvinění…

25.1. 2019 výběr z PL
Pro úvahu o tom, zda došlo ke spáchání trestního činu, je však podstatné, zda došlo k působení na soudce, které mělo povahu výhrůžek, podplacení, úplatné intervence, přemlouvání nebo přesvědčování. Trestného činu zasahování do nezávislosti soudu se dopustí pachatel, jenž působí na soudce, aby porušil své povinnosti v řízení před soudem. Podle zpráv z médií se nic takového nestalo.
Velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu.

 I kdyby chtěl prezident ovlivnit výsledek jednotlivého soudního řízení, těžko bychom to mohli označit jako jednání proti demokratickému řádu naší republiky. Zákonodárci by se ale měli zamyslet nad tím, jak zajistit institucionálně nezávislost soudů. Té se dá dle mého dosáhnout pouze zmenšením možnosti exekutivních zásahů do justice. Samozřejmě při vědomí toho, že i nad justicí, jakožto jedné ze složek státní moci, musí být nějaká veřejná kontrola, aby nedošlo k jejímu zapouzdření.