Rusko: Jak je to s Boltonovou poznámkou o „vojácích do Kolumbie”?

John Bolton, poradce pro národní bezpečnost

-kou-
29. 1. 2019   Facebook a  PrvníZprávy
Po tiskové konferenci o Venezuele v bloku poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost Johna Boltona fotografové zaznamenali jeho ručně psaný záznam „5 tisíc vojáků do Kolumbie”.
Podle Marie Zacharové, zástupkyně ruského ministerstva zahraničí, tak byla Washingtonu naznačena možnost vojenské intervence USA do vnitřních záležitostíi Venezuely „s určitou mírou nestydatosti”.

„Televizní kanál NBC, který citoval tři vysoké představitele Pentagonu, dnes uvedl, že americké vojenská velení neposílá vojáky do Kolumbie ani do Venezuely. Podle zdrojů televize Spojené státy nepřeváží do těchto zemí ani vojenský personál, ani vojenské vybavení,” pokračovala Zacharová a poznamenala, že nikdo se oficiálních komentářů „ale naději neztrácíme“.

Nicméně připomněla, že „návrat demokracie” do Venezuely a znamená v přesném označení věci, že „destabilizace situace v této zemi probíhá přesně z území Kolumbie”.

„Zeptejte se: Ale co neintervence do vnitřních záležitostí, od voleb po kybernetickou bezpečnost, kterou se kolektivně Západ v posledních letech tak znepokojoval? Inu, tak nějak, že,” napsala ironicky na Facebooku mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Zápis v Boltonově bloku

Předtím Zacharová komentoval Boltonovo nesprávné hláskování jména šéfa Venezuelského národního shromáždění, Juana Guaidó. Podle ní „by nebyl žádný důvod věnovat pozornost této věci, ale jeden z významů slova Guiado se z španělštiny překládá jako „řízený”.

P.C.Roberts: Jak dlouho budou státy tolerovat chování Washingtonu?

Sám americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton uvedl, že Washington nadále hledá možnosti zbavit venezuelskou vládu zdrojů příjmu.

„Pokračujeme ve vyhledávání všech způsobů, jak přerušit zdroje nelegitimnímu režimu Madura, stejně jako poskytnout dočasnému prezidentovi Guaidóovi a obyvatelům Venezuely prostředky a podporu, kterou potřebují k návratu demokracie do země,”napsal na Twitteru.