Srbsko chce obnovit letecký radar, USA a NATO jsou proti, Rusko je pro

-rp-

22. 1. 2019 PrvníZprávy
Srbsko je velmi blízko k rozhodnutí obnovit radar na vrcholu Kopaonik, který byl odstraněn v roce 1999 po bombardování leteckými silami NATO. (Obsluha radaru na Kopaoniku byla při agresi letectva NATO bombardována jako první, zůstala jen nefunkční anténa radaru – viz foto – pozn. red. NR – vd)

To je něco, o co jsme se už mnoho let snažili, ale USA a NATO nás blokovaly, přestože radar umožní naší zemi mnohem lepší kontrolu nad naším vzdušným prostorem, píše se v článku portálu Informer.

„Přímá podpora NATO Kosovu, tvořící tzv kosovskou armádu, to je otevřený nepřátelský akt proti Srbům, a musí dostat adekvátní odpověď z Bělehradu, a obnova radaru na Kopaoniku tím určitě je, protože se bude týkat kontroly nejen nad územím Kosova a Metochie, ale také nad značnou částí Makedonie a alespoň poloviny Albánie. Tak jsme se dohodli s Ruskem a toto bylo projednáno během Putinova pobytu v Bělehradě,“ uvedl zdroj z bezpečnostních služeb.

„Radar na tom místě, který se nyní nachází těsně u hranic s Kosovem, nebyl po agresi NATO obnoven. Jedná se o bezpečnostní pozemní zónu v rámci působnosti sil KFOR a NATO, a to se rozhodně staví proti a Priština si také samozřejmě nepřeje, aby Srbsko obnovilo kontrolu nad části jejího území,“ vysvětluje další zdroj z bezpečnostních služeb.

Tajné služby Srbska zabránily atentátu na Putina, možná…

Vojenský analytik Miroslav Lazanski vysvětluje, že vedoucí představitelé NATO se domnívají, že radar by Srbsko mohlo vojensky využívat nebo že Rusové by ho mohli zneužít, podle něj se ale jedná především o politickou záležitost.

„Nevím, na základě čeho jsme dosud blokovali návrat radaru, protože se jedná o území Srbska. Radar potřebujeme především kvůli lepší kontrole civilní dopravy. Nedej bože, že se stane katastrofa, kolize, a pak můžeme vysvětlovat, že pánové z Bruselu a NATO odmítali Srbsku vrátit radar,“ řekl Lazanski a výslovně uvedl, že na radar se nevztahuje tzv. Kumanovská dohoda o ukončení agrese NATO.

Podplukovník ve výslužbě Ljuba Karan dodává, že radar na Kopaoniku má velký rozsah a že by to byl primární a nejspolehlivější způsob včasného varování před nebezpečím leteckých úderů, ale že Američané jsou i nadále proti.

„Odepíráním požadavku na obnovení radaru může znamenat jediné, USA a NATO chtějí řešit problém na Balkáně vojenskou cestou a právě radar může ovlivnit budoucí vzdušné operace. Radar, který je ve vyšší nadmořské výšce, má větší dosah. Tento radar nám umožňuje sledovat situaci ve vzduchu, dokonce i nad Camp Bondsteel, což je americká vojenská základna ležící v Kosovu a to rozhodně nechtějí, “ říká Karan.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)