Ukrajina: Pokud nebude “Nord Stream-2“, bude válka s Ruskem!

-kou-
22.1.2019 UKR112 a PrvníZprávy
Pokud nebude vybudován plynovod „Nord Stream-2“, začne válka mezi Ruskem a Ukrajinou, řekl politický stratég Dmitrij Raimov na televizním kanálu „112 Ukrajina”.


„Pokud („Nord Stream – 2“) nebude – není to kampaň pro Rusko – budeme diskutovat o možnosti války. Oni (ruská moc) nejsou hloupí. Pokud najdou možnost vést svůj nejdůležitější zdroj jiným způsobem, nikoliv přes Ukrajinu, zapomenou na Ukrajinu, prostě zapomenou, pro nás to je dobré, přestaneme je z ekonomického hlediska zajímat,” uvedl.

Znalec pokračoval v rozvíjení své myšlenky tím, že pro Moskvu ztráta možnosti přepravovat plyn do Evropy, pokud Spojené státy začnou kontrolovat systém přepravy plynu na Ukrajině, představuje strategické riziko.

„Jsou si dobře vědomi toho, že pokud sem Američané přijdou, budou kontrolovat místní moc, kontrolovat místní plynový tranzitní systém a v určitém momentě uzavřou kohoutky a budou dodávat svůj plyn z břidlic, zkapalněný zemní plyn do Evropy, Rusko přijde o desítky miliard dolarů. Rusku zbyde pouze jeden krok – tím je válka,”tvrdil politický technolog.

Porošenko: Hrozí nám „plnohodnotná válka” s Ruskem!

Ukrajinští odborníci (a politici) by si měli ale ujasnit, kdy tedy válka Ukrajiny s Ruskem (nebo naopak) vypukne – jedni tvrdí, že poté, co se dokončí plynovod „Nord Stream – 2“, kdy už nebude Rusko muset spoléhat na trazit plynu přes Ukrajinu do Evropy. Ta o ní tak ztratí zájem, což prý umožní Rusku se vrhnout na Kyjev. Anebo, jako nyní, poté, co se nedokončí plynovod „Nord Stream – 2“ a Rusko bude „odříznuto“ od dodávek do Evropy a peněz Američany?

Rovněž by si měli ujasnit, s kým tedy pět let Kyjev na východě země válčí? Pokud to není Rusko, s nímž teprve válka začne, tak tedy s kým?

Projekt „Nord Stream 2“ předpokládá umístění dvou plynovodů o celkové kapacitě 55 miliard kubických metrů ročně z pobřeží Ruska přes Baltské moře do Německa. Ukrajina se aktivně staví proti jeho budování kvůli strachu ze ztráty příjmů z tranzitu ruského plynu, a v některých evropských zemích, včetně Polska, Litvy a Lotyšska, stejně jako Spojené státy, podporují dodávky amerického zkapalněného zemního plynu do EU. Německo (největší ekonomika v EU) opakovaně uvedlo, že „Nord Stream – 2″ podporuje.

Ruská strana také opakovaně poznamenala, že plynovod je naprosto komerční a konkurenceschopný. Ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil, že “Nord Stream – 2” neznamená ukončení tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Na tom ostatně trvá i německá kancléřka Angela Merkelová.

– – –