US superdělo může být ve skutečnosti balistická raketa středního doletu

-rp-
30. 1. 2019  GlobatimesPrvníZprávy
Americký vývoj střely “superdělo” s dosahem 1000 kilometrů, o němž se tvrdí, že je schopno zasáhnout čínské lodě v Jihočínském moři, by mohlo být skrytým vývojem nové balistické rakety středního doletu.

Přitom taková zbraň by patřila pod Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), z níž se USA snaží odstoupit, je uvedeno v článku Global Times.

Analýza odborníků přišla poté, co americká armáda minulý týden informovala, že vyvíjí “supergun” schopný zasáhnout čínská námořní plavidla v Jihočínském moři ve vzdálenosti 1.610 kilometrů.

Zbraň by mohla “otevřít dveře” pro nástup amerického námořnictva a námořní pěchoty v Jihočínském moři, uvedl pro National Interest Mark Esper, americký vojenský expert.

„Nemůžete být mimo dostřel, všude vás superdělo může zasáhnout,” pyšnil se Esper obrovským dosahem superděla.

Čínský vojenský expert, který požádal o to, aby nebyl jmenován, uvedl, že běžné dělostřelecké kanóny mají dostřel nejvýše 100 kilometrů.

Dokonce i elektromagnetické dělo, kterou USA vyvíjejí, dosahuje vzdálenosti nejvýše 300 kilometrů. Takže dělostřelectvo “s delším dosahem” než 1 000 kilometrů, o kterém Esper mluvil, je podle anonymního odborníka s největší pravděpodobností raketou s dlouhým doletem.

Jak pokročily technologie, tak rozdíl mezi raketou s dlouhým doletem a raketou s dosahem 1000 mil je tak nevýznamný, že je považována za raketu středního doletu a tím porušuje smlouvu INF, řekl expert.

To je důvod, proč USA nazývají zbraň kanónem, řekl expert pro Global Times.

Smlouva mezi USA a Ruskem zakazuje rakety s dosahem 500-5 000 kilometrů obou zemí.

Rusko: USA nevysvětlily, jak došly k závěru o doletu 9M729!

Podle Global Times má Čína zbraně, jako je raketa DF-26, která údajně má dosah 4.500 kilometrů a může zasáhnout americké námořní základny v Guamu v západním Pacifiku, uvedli analytici.

Čínští odborníci se domnívají, že celá značka “supergun” by mohla být krytím USA pro vývoj balistické střelu rakety typu DF-26 schopná zaměřit se na pohybující se plavidla a zároveň se vyhnout smlouvě INF.

Předpokládá se, že americká „superděla“ budou namontována na mobilních zařízeních, což není jednoduché zaměřit.

– – –