V USA se protestuje proti intervenci do Venezuely

Rusťom Safronov
29. 1. 2019     pravda
Ve Spojených státech probíhají protesty levicových sil a protiválečných organizací proti americkému zasahování do venezuelských záležitostí. Jeden z vůdců Strany socialistického osvobození Eugene Puryear, který hovořil na shromáždění, uvedl, že plán na státní převrat, inspirovaný Washingtonem, zkrachoval. … po pádu Madura prahnou nejen Spojené státy, ale i řada reakčních profašistických režimů v Latinské Americe, především brazilský a kolumbijský.


V sobotu 26. ledna několik stovek lidí na výzvu Strany socialistického osvobození uspořádalo shromáždění před Bílým domem a skandovalo “Hands off Venеzuela” (Ruce pryč od Venezuely). Shromáždění se zúčastnili protiváleční aktivisté z organizace Kod Pink, někteří afroameričtí radikálové a členové levého křídla Demokratické strany, obhajující “demokratický socialismus”.

Pozice mnoha amerických států a především Mexika, připraveného být zprostředkovatelem při řešení vnitropolitické krize ve Venezuele, svědčí o tom, že čas pracuje pro Madura a bolívarskou revoluci. Pozice ministra zahraničí USA Mika Pompea, vyřčená v OSN, byla označena za hrubé zasahování do vnitřních záležitostí Venezuely. Požadavek předčasných voleb, vyslovený v ultimativní podobě, je naprosto nepřijatelný.

Eugene Puryear připomněl dlouhou tradici USA zasahovat do záležitostí latinskoamerických států a někdy použít i přímou vojenskou intervenci ke stanovení vyhovujících režimů. “Nyní hodně záleží na mezinárodním společenství a na mobilizaci odpůrců amerického zasahování do záležitostí Venezuely v samotných Spojených státech”, řekl Puryear.

Protiválečná aktivistka a vůdkyně organizace Code Pink Medea Benjaminová se vysmála charakteristice americké administrativy ohledně vlády Madura, která ji označila jako tyranskou. Medea Benjaminová podpořila mírové řešení vnitropolitické krize ve Venezuele cestou jednání při zprostředkování latinskoamerickými státy (byly zmíněny Mexiko a Chile) a zdůraznila, že ve Venezuele fungují všechny demokratické instituce a Nicolas Maduro získal v nedávných volbách víc, než Donald Trump v USA.

Medea Benjaminová poznamenala, že i v americkém establishmentu je nevelká část osob, jež se staví proti americkému zásahu. Je to zejména demokrat Tulsi Gabbard. “Bolívarská revoluce Cháveze dala lidem hodně”, poznamenala Medea Benjaminová. “Poprvé začali žít mnozí lidé v normálních podmínkách, získali přístup ke vzdělání a zdravotní péči”.

Demokrat Burney Sanders, charakterizující výsledky za Madura jako katastrofické, jednoznačně se však vyjádřil proti americkému vměšování a připomněl, že předchozí intervence a jiné formy tlaku USA v Latinské Americe vedly k hrozivým důsledkům.

Mluvil jsem s účastníkem shromáždění, vůdcem Strany socialistického osvobození Brianem Beckerem. V rozhovoru poznamenal, že plán Pompeo-Trump na změnu režimu ve Venezuele selhal díky tomu, že Maduro má slušnou základnu podpory v zemi, a díky pevnému postoji řady států, Turecka, Číny a zejména Ruské federace. Becker poznamenal, že po pádu Madura prahnou nejen Spojené státy, ale i řada reakčních profašistických režimů v Latinské Americe, především brazilský a kolumbijský.

“Ve Venezuele, kde opozice používá zbraně a láhve s hořlavou směsí, bylo více než tři sta lidí zadrženo za týden protivládních protestů”, řekl Becker, “a proto jsou o tom v tisku nářky. A u nás, když začínalo hnutí “Bring Wall Street”, bylo v prvních dnech zadrženo více než 700 osob, ale žádné z liberálních médií to nepranýřoval. Zde jasně vidíme dvojité standardy našich hlavních médií”. Brian Becker uvedl, že zatímco vytrubují o lidských ztrátách, které zahynuly během střetů mezi pořádkovými silami a opozicí ve Venezuele, americká média prakticky mlčí o každodenním zabíjení politických aktivistů v Kolumbii, ke kterým neustále dochází po odzbrojení partyzánského hnutí FARC.

V Latinské Americe, kromě Kuby, Bolívie a Uruguaye, současnou vládu Venezuely podporuje také Mexiko, mimořádně důležitý stát, který převážně hraje roli vlajkové lodi na subkontinentu.

V komentáři k přání Evropanů připojit se okamžitě k americkému plánu Brian Becker poznamenal, že se zdá, že evropští vůdci věřili, že po uznání USA prezidentem Juana Guaidó začne rozklad správy země, ale Nicolas Maduro, který se opíral o podporu příznivců, udržel moc. Nyní je tím nejdůležitějším zajištění procesu vyjednávání v zemi a zabránění severoamerické intervence.

V těchto dnech se v Seattlu, Chicagu, San Franciscu, Dalasu a dalších městech Spojených států konají demonstrace na podporu lidu Venezuely, vlády Nicolase Madura a bolívarské revoluce. Je brzy na to, aby se slavilo vítězství. O to, aby revoluční vláda mohla přežít a pokračovat v reformách v zájmu venezuelského národa i nadále, je třeba se ještě porvat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová