Za koho to na Ukrajině štve Petříček proti Rusku?

Lubomír Man
29. 1. 2019
Ministr zahraničí ČR Petříček je na Ukrajině a jeho prvním hostitelem byl jeho rezortní ukrajinský kolega Klimkin. A aby byl postoj a směřování obou těchto mužů pro světovou veřejnost dostatečně jasný a výmluvný, nejednali na Ukrajinském ministerstvu zahraničí, ale na MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS OF UKRAINE, jak prokázal velkými písmeny vyvedený text umístěný na pozadí místnosti, ve které oba ministři tiskovou konferenci uspořádali.


Nu a ideově po anglosasku se oba ministři na zmíněné konferenci též vyjadřovali. Klimkin ocenil Petříčkem „naprosto jasný“ oficiální český postoj podporující sankce EU proti Rusku a odsouzení ruské agrese Krymu, k čemuž Petříček dodal, že ČR nebývale tvrdě odsuzuje hybridní válku, kterou Rusko proti Ukrajině na východě země vede. „Ukrajina musí bojovat současně na dvou frontách, proti ruské agresi a proti proruským povstalcům na východě, a druhou frontou je potřeba modernizovat Ukrajinu“, řekl Petříček.

Mluvil i o pomoci, kterou ČR Ukrajině poskytuje. Ukrajinu označil za klíčovou zemi východního partnerství (zřejmě proto, že představuje nejvýhodnější nástupnické území pro útok proti Rusku-pozn. LM), s kterou už sice nemá společné hranice, ale nicméně ji i tak vnímá jako svého souseda.

Nejmilovanějšího ze všech sousedů, které má, tlačí se mi do pera, a to proto, protože je ze všech nejrusofobnější, stejně jako je sociální demokrat Petříček zřejmě nejrusofobnější ze všech ministrů české vlády. A člověk, který žlučovitě zlostné výpady tohoto člověka proti Rusku čte už po několikáté, se nemůže zbavit otázky, do jaké míry vyjadřují jeho protiruské výpady názor celé české vlády. Premiér Babiš se zatím k této otázce nevyjádřil, zato s podporou všeho, co Petříček v Kyjevu učinil a řekl, si pospíšil vyjádřit svůj plný souhlas Hamáček, předseda to ČSSD. Bývalé to strany českých pracujících lidí.

Inu i tak se bijí hřebíky do rakví.

Vždyť propánakrále, pane Petříčku a pane Hamáčku, i Němec Günther Verheugen viděl, že to, co dnes Ukrajině z Kyjeva vládne, je čistokrevná vláda fašistů z masa a kostí. A vy Češi to nevidíte?

Lubomír Man